INTERVIU: Patronii din Horeca se revoltă după ulltima decizie a Guvernului. Măsurile pe care le iau pentru a supraviețui

Andrei Cezar 03.10.2020, 13:43
INTERVIU: Patronii din Horeca se revoltă după ulltima decizie a Guvernului. Măsurile pe care le iau pentru a supraviețui

Una dintre cele mai afectate industrii de pandemia de coronavirus, HoReCa, va beneficia în continuare de ajutor din partea Guvernului. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat vineri că va propune în următoarea ședință de guvern scutirea restaurantelor, barurilor și hotelurilor de la plata impozitelor până la finalul acestui an. Tot mai multe voci sunt, însă, de părere că această măsură ar putea fi una premergătoare unei eventuale închideri a acestor localuri, pe fondul creșterii tot mai accentuate a numărului de îmbolnăviri. Totuși, antreprenorii din domeniu spun că această scutire nu reprezintă mare lucru, având în vedere pierderile foarte mari pe care le-au avut în această perioadă.

Patronii din Horeca se revoltă după ulltima decizie a Guvernului: Scutirea de la plata impozitului specific nu reprezintă aproape nimic

Florin Cîțu făcut anunțul pe pagina sa de Facebook. Ministrul Finanțelor a spus că industria HoReCa va beneficia de scutirea de la plata impozitului specific până la finele acestui an.

” Vești fantastice pentru HoReCa!

Scutire pentru plata impozitului specific pana la sfarșitul anului!

Pentru contribuabilii care plătesc impozit specific unor activități (restaurante , hoteluri , baruri), după discuții cu premierul Ludovic Orban am decis să propun în următoarea ședință de guvern SCUTIREA de la plata impozitului pentru perioada rămasă până la sfârșitul anului 2020. ”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de socializre.

Ministrul de Finanțe a mai precizat că în 2020, sectorul HoReCa a beneficiat de o scutire de la plata impozitului specific de 150 de zile.

Măsura, însă, nu este una de prea mare ajutor, spun antreprenorii din domeniu, care sunt de părere că acordarea unor granturi și scutirea de la plata impozitelor pentru salariați le-ar fi mult mai folositoare.

”La ce venituri am avut în ultima perioadă, acest 1% nu reprezintă aproape nimic. Mai repede am fi vrut să ne susțină altfel. Să ne dea granturi, să ne scutească de impozitele pe salarii, care sunt cele mai mari. Ajutorul din partea lor a fost zero. Nouă ne-a fost cel mai greu ca industrie.

Ne-a fost greu să ne ținem angajații, a fost greu să avem capital de lucru. Lumea încă e reticentă. Consumul a scăzut pentru că e clar că nici populația nu mai are aceleași venituri. Chiriile sunt în continuare mari. Proprietarii ne-au făcut niște reduceri, dar îi înțelegem și pe ei că nu mai pot, pentru că fiecare își are calculele lui. Sunt foarte multe locații care mergeau bine și care au renunțat.”, a declrat pentru Impact.ro Bogdan C., patronul câtorva restaurante și terase cu locații atât în București cât și la malul mării.

Patronii din Horeca se revoltă după ulltima decizie a Guvernului. Măsurile pe care le iau pentru a supraviețui
Patronii din Horeca se revoltă după ulltima decizie a Guvernului. Măsurile pe care le iau pentru a supraviețui

Antreprenor: Redeschiderea restaurantelor în interior nu ne-a ajutat deloc

El ne-a mărturisit că nici măcar decizia de redeschidere a restaurantelor în interior nu l-a ajutat prea mult, din cauza faptului că ”lumea este în continuare reticentă” cu privire la siguranța sanitară. Astfel, spune el, dacă ar fi să tragă linie, veniturile pe care le-a înregistrat sunt cu 60% mai mici față de anul trecut. 

Reporter: Ce măsuri concrete ați adoptat în această perioadă pentru a putea supraviețui?

Bogdan C: În pimul rând ne-am păstrat calitatea. Acest lucru știam că va da rezultate. Am mai micșorat meniul, întrucât e greu să stai pe stocuri în această perioadă. Am păstrat măsurile de siguranță ca la carte, astfel încât clienții să se simtă în siguranță. Mici ajustări la meniu, pe care probabil nu le-am fi făcut înainte și nu neapărat la preț, cât la preparate, astfel încât să ne permită să avem un profit mai bun. Am căutat furnizor care să ne ofere prețuri mai bune.

Impozitul specific de care vor fi scutiți reprezentanții sectorului HoReCa se calculează ținând cont de mai mulți factori cum ar fi rangul localităţii unde activează punctul de lucru, suprafaţa acestuia, sezonalitatea etc. El se achită semestrial până pe data de 25 a lunii următoare semestrului, iar fiecare plată reprezintă jumătate din impozitul anual datorat.

Urmăriți Impact.ro și pe