Cod roșu de restricții în București. Ce decizii importante au luat autoritățile pentru locuitorii Capitalei. Reacții vehemente din partea reprezentaților HoReCa

Andrei Cezar 19.10.2020, 20:16

Cod roșu de restricții în București! Capitala va intra din această noapte, de la ora 00.00, în scenariul în care masca de protecție va fi obligatorie în toate spațiile publice deschise și închise. Practic, de când vom ieși din case și până la întoarcere, vom fi obligați să ne protejăm cu ajutorul acestui dispozitiv sanitar. În plus, după ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență București, autoritățile au decis și închiderea tuturor instituțiilor de învățămând preuniversitare, universitare și a creșelor, precum și a restaurantelor, cafenelelor, teatrelor, cinematografelor și sălilor de jocuri de noroc. Restricțiile sunt valabile 14 zile, însă este posibil ca și după această perioadă să fie menținute, în cazul în care nu se va ajunge la o rată de infectare mai mică de 3 la mia de locuitori.

În urma acestor decizii ale autorităților, patronii din HoReCa sunt cu moralul la pământ, iar mulți dintre ei se așteaptă la ce-i mai rău. Liviu Vieru, antreprenor în domeniu, a decalarat pentru Impact.ro că în urma unui nou lock-down este posibil ca majoritatea celor din domeniu să intre într-un colaps ireversibil.

Cod roșu de restricții în București

Măsurile restrictive din Capitală au fost luate după ce rata de infectare a ajuns la 3,19 la mia de locuitori. Din această noapte de la ora 00.00 purtatul măștii de protecție va fi obligatoriu în toate spațiile publice deschise și închise.

”S-a instituit obligația purtării măștii în toate spațiile publice, ne referim și la copiii care au împlinit vârsta de 5 ani. Masca va fi purtată corespunzător, fiind acoperite nasul și gura.”, a declarat purtătorul de cuvând al Prefecturii din București.

Cinematografele, teatrele și cazinourile vor fi și ele închise. De asemenea, restaurantele și cafenelele se vor închide în interior, rămânând deschise doar terasele.

”A fost interzisă activitatea în interior a operatorilor economici care desfășurau activitatea de preparare și comercializare a produselor, ne referim la unitățile de tip restaurant și cafenele.

Este permisă în continuare, prin această hotărâre a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, activitatea operatorilor economici în interior pentru clienții cazați în pensiuni și hoteluri.”, a mai decalarat purtătorul de cuvânt al instituției.

Cel puțin pentru 14 zile, învățământul, fie ca vorbim de cel preuniversitar sau universitar, se va desfășura exclusiv online în București. În plus, nici creșele nu vor mai avea activitate în această perioadă.

”Creșele și universitățile, instituțiile de învățământ de stat și private au activitatea didactică față în față suspendată.”, a mai spus reprezentantul Prefecturii.

Cod roșu de restricții în București. Ce decizii importante au luat autoritățile pentru locuitorii Capitalei. Reacții vehemente din partea reprezentaților HoReCa
Cod roșu de restricții în București. Ce decizii importante au luat autoritățile pentru locuitorii Capitalei. Reacții vehemente din partea reprezentaților HoReCa

Reprezentanții HoReCa, foc și pară pe deciziile autorităților

Decizia de a închide din nou industrii importante precum HoReCa a căzut ca un trăznet asupra patronilor din domeniu. Liviu Vieru deține două localuri în București și chiar dacă este de acord cu măsurile restrictive în esența lor, nu este deloc mulțumit de cei care le aplică. El i-a criticat în termeni duri pe guvernanți despre care spune că ”nu cunosc domeniul” și că ”sunt de pe altă planetă”.

”Ideea în sine de restricții, de izolare, de a impune anumite norme și măsuri care să stopeze infectarea cu coronavirus nu este o măsură rea absolut deloc. Dar faptul că aceste măsuri se iau fără a analiza sursele reale de unde a venit acest val mare de infectări este de o bsurditate ieșită din comun și se manifestă atât în industria HoReCa, pe restaurant la interior, cât și în teatre, cinematografe, etc.”, a decalrat Liviu Vieru pentru Impact.ro.

El acuză autoritățile de ”bâlbâială” și spune despre factorii de decizie că ”nu cunosc realitatea din teren și atunci iau măsuri după ureche”.

”Suntem conduși de o clasă politică inaptă, fără pregătire în niciun domeniu dintre cele pe care le conduc.

Sunt niște oameni care iau decizii din inerție, doar pentru a arăta că au făcut ceva. Iar cel mai la îndemână le este să meargă în sectorul privat și să-l decimeze, cum au făcut și în primăvară.”, mai declarat antreprenorul.

Întrebat de jurnaliști ce va face cu angajații săi el a declarat:

”Nu știm ce să le mai spunem acestor oameni, nu știm încotro merge această industrie și cum am putea să-i salvăm și pe ei și să ne salvăm și pe noi. Măsurile, (de susținere financiară, n.r.) din punctul meu de vedere, nu există.”

În opinia lui Liviu Vieru nu ar mai fi rost de prea multe speranțe în ceea ce privește viitorul acestui domeniu, dacă lucrurie nu se schimbă.

”Atunci când ești condus de un guvern inapt într-o situație pe care nu ai mai întâlnit-o până acum nu îți dă nici măcar o minimă zonă de predictibilitate. Acest lucru este cel mai dureros. Faptul că nu poți să ai așteptări, nu poți să faci proiecții, nu știi absolut nimic.

Al doilea lock-down, pur și simplu te bagă în colaps, deci previziunile sunt extrem de sumbre din acest punct de vedere.”, a mai decalrat tânărul antreprenor.

După cele 14 zile, situația epidemiologică va fi evaluată, iar autoritățile vor decide dacă restricțiile vor rămâne în continuare în vigoare sau se vor reduce, sau chiar vor înceta.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe