REPORTAJ Decizia Guvernului Orban dărâmă și ultimele speranțe. Dimensiunile dezastrului pentru HoReCa și actorii din România

Andrei Cezar 07.10.2020, 19:13

Dacă semeni vânt culegi furtună, spune o vorbă din popor. Această zicală se aplică și guvernanților, care în urmă cu nici două săptămâni au organizat alegerile locale, în ciuda recomandărilor specialiștilor epidemiologi care au atras atenția că după scrutinul electoral, numărul de cazuri cu COVID-19 ar putea crește semnificativ. Iată, așadar, că furtuna nu este doar într-un pahar cu apă, ci s-a năpustit peste o întreagă țară, al cărei sistem sanitar, și așa aflat în nevoi, este acum testat la maxim. Creșterea numărului de oameni infectați cu coronavirus și al celor internați în secțiile ATI, cumulat cu cel al deceselor a determinat autoritățile să apeleze, din nou, la măsuri restrictive.

Astfel, în București, începând de astăzi, restaurantele nu își mai așteaptă clienții în interior, piesele de teatru nu mai pot fi jucate pe scenă, ci doar citite din cărți, iar în cazul școlilor, oamenii care trec la mai puțin de 50 de metri de ele, sunt obligați să poarte mască de protecție. Deciziile au stârnit un val de nemulțumiri, în special în rândul patronilor din HoReCa și actorilor, care consideră că nu domeniile în care activează sunt de vină pentru înmulțirea numărului de îmbolnăviri.

Decizia Guvernului Orban dărâmă și ultimele speranțe. Dimensiunile dezastrului pentru HoReCa și actorii din România

Încă de la începutul școlii, elevii au fost obligați să poarte mască de protecție atunci când intră la cursuri. Unitățile de învățământ funcționează în continuare pe baza scenariilor verde, galben și roșu, în funcție de situația epidemiologică în care se află. Începând de miercuri, în Capitală, autoritățile au introdus o nouă măsură menită să limiteze răspândirea virusului în școli. Este vorba de obligativitatea purtării măștii de protecție în apropierea acestora. Dacă pentru unii oameni decizia este justificată, pentru alții, în schimb, nu are niciun sens.

Paula este mămica unei fetițe de clasa a doua, care învață la o școală din Sectorul 2 al Capitalei. Consideră că măsura este una bine-venită.

”Este o măsură corectă. Este bine. Așa ne putem proteja cât de cât. Mi se pare normal, doar că celor mici le este puțin cam greu cu masca.”

Am stat de vorbă și cu fetița ei, Maria, care ne-a spus că îi este greu să poarte masca în timpul orelor.

”- Leșinăm cu toții din cauza măștii.

– Nu poți purta masca în clasă?

– Ba da, pot să o port, dar nu pot să respir.”

Victoria este bunica unui băiat de clasa a patra pe care chiar ea l-a adus la cursuri. Este de părere că purtatul măștii în proximitatea școlii reprezintă o măsură în plus de protecție pentru toată lumea.

”Este foarte bine. Așa trebuie să fie. Să ne protejăm pe noi, pe copii și pe ceilalți oameni.”

Mămică: Aștept amenzile!

În schimb Liliana, o altă mămică, este împotriva purtării acestui dispozitiv medical.

”Nu știam de această măsură, dar mi se pare o prostie. Nu poți ține distanțarea între copii sub nicio formă.

În afară de acest lucru, din punctul meu de vedere, masca este cea care produce boli. Dacă fetița mea este răcită și își ține masca pe față două ore, nu face decât să își înghită singură microbii.

Întrebată de reporter dacă știe că poate primi amendă pentru nerespectarea măsurilor de protecție, femeia a replicat: ”Aștept amenzile!”

Decizia Guvernului Orban dărâmă și ultimele speranțe. Dimensiunile dezastrului pentru HoReCa și actorii din România
Decizia Guvernului Orban dărâmă și ultimele speranțe. Dimensiunile dezastrului pentru HoReCa și actorii din România

Domeniul HoReCa, printre cele mai afectate de pandemie

Industria HoReCa este și ea vizată de măsurile restrictive impuse de autorități. De astăzi, restaurantele s-au închis în interior, iar băutura și mâncarea preferată se pot servi doar la terasă. În Centrul Vechi al Capitalei, în jurul amiezii, terasele erau pustii. Mesele pline de altă dată s-au transformat acum în obiecte de decor așezate pe pavajul în stil franțuzesc al străduțelor înguste. Chiar dacă vremea a fost frumoasă, clienții s-au lăsat aștepați.

Și cum calendarul ne arată că suntem în luna octombrie, iar frigul va sosi dintr-un moment în altul, reprezentanții HoReCa se întreabă ce vor face în aceste condiții. Unii dintre ei au înregistrat pierderi și de 70-80% din cauza pandemiei.

”- Este o măsură (închiderea restaurantelor – n.r.) care ne afectează foarte mult, pentru că odată cu răcirea vremii, în special seara, lumea începea să stea în interior. Este destul de greu, mai ales atunci când plouă. Lumea nu mai vine să stea la terasă.

– De când s-au redeschis restaurantele în interior ați avut mai mulți clienți?

– Cel puțin când a plouat și cât a fost mai frig afară, lumea a preferat să stea înăuntru. Înainte (de pandemie – n.r.) aveam mese pe tot parcursul zilei. Acum am avut clienți mai mult seara, iar odată cu măsura de închidere la ora 24.00, lumea venea mult mai târziu, mai ales în weekend.”, ne-a declarat Alexandra, managerul unui local din Centrul Vechi.

Actorul Răzvan Oprea, foc și pară pe deciziile autorităților

Nici domeniul cultural-artisitc nu a scăpat de restricții. Ușile teatrelor și sălilor de cinema au fost ferecate începând de astăzi. Actorul Răzvan Oprea a declarat pentru Impact.ro că măsura este discriminatorie, atât timp cât cazinourile și sălile de jocuri de noroc au rămas deschise.

”Din moment ce nu există niciun focar în teatru și îl închizi, este lesne de înțeles că e o măsură prost gândită.

În teatru se respectă absolut toate măsurile. În teatre există nebulizatoare, în fiecare cabină există lampă cu ultraviolete, oamenilor li se ia temperatura la intrare. În plus, sistemul de ventilație a fost adaptat în vară, pentru a nu mai recircula aerul.

Nu s-a îmbolnăvit niciun om, mai mult de atât ce să spunem? Niciun spectator nu s-a infectat, iar cei câțiva actori care au fost confirmați pozitiv, s-au infectat în familie.

Teatrul independent este mort, doar teatrul de stat mai funcționează. Li se dau actorilor independeți 4.000 de lei pe lună, din care jumătate trebuie să-i dea înapoi la stat.”, a declarat actorul pentru publicația noastră.

Potrivit informărilor oficiale, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.954 de cazuri de COVID-19, iar 82 de oameni au murit în urma infectării cu noul virus. În același timp, 612 persoane se află internate în secțiile de Terapie Intensivă.

Cum s-a adaptat băiatul Flaviei Mihășan la grădiniță
Urmăriți Impact.ro și pe