Editorial Alin Buzărin

Remaniații Popescu, Dîncu și Novak

Alin Buzărin 09.08.2022, 18:29
Remaniații Popescu, Dîncu și Novak

Componența guvernului Ciucă va suferi modificări, iar cei trei sunt cap de listă. Culmea e că fiecăruia dintre ei i se reproșează altceva decât motivele concrete pentru care urmează să fie shimbați. În momentul în care liderul PSD, Marcel Ciolacu spune că un Guvern mai funcționează uneori și cu remanieri și că nu e nimic spectaculos într-o astfel de decizie administrativă, înseamnă că așa e! Ciolacu are dreptate la fiecare frază rostită (vă invit să sesizați cheia ironică), până și atunci când zice că dacă nu va ajunge premier pe principiul rotației, se vor organiza alegeri anticipate. E posibil să se organizeze, dar cine le plătește? Noi, nu? Păi firește că noi!

„Păcatele” lui Virgil Popescu

Să ne întoarcem la lista cu remaniați, pe marginea căreia încă se chibițează, dar ale cărei principale trei nume sunt cele pomenite mai sus, în titlu. Cea mai nespectaculoasă remaniere e cea a ministrului Energiei, Virgil Popescu. E normal să fie remaniat, că doar au crescut facturile la gaze și prețurile combustibililor care se scurg din pompe în rezervoarele mașinilor.

De fapt, așa-zisele culpe ale lui Virgil Popescu sunt altele două, mari și late. Prima, că mandatul său a fost contemporan cu războiul din Ucraina. Astfel, și Grecia ar trebui să-și remanieze ministrul de resort, că acolo benzina e cu aproape un euro/litru mai scumpă ca la noi. Iar a doua culpă de neiertat a lui Virgil Popescu e că e liberal și algoritmul politic spune că dacă e să se remanieze ceva miniștri, atunci pe listă trebuie să fie deopotrivă și pesediști, și udemeriști, și liberali.

„Pacatele” lui Virgil Popescu
„Pacatele” lui Virgil Popescu (foto)

Novak, de capul lui

Îl lăsăm la urmă pe Vasile Dîncu (aceasta e soarta trufandalelor, a deserturilor de calitate) și vedem ce e cu Eduard Novak. În comparație cu Energia lui Virgil Popescu și cu Apărarea lui Dîncu, Sportul guvernat de Novac ar trebui să fie un domeniu colateral, secundar, un fel de pistol cu apă. Dar ciclistul harghitean a reușit să-l transforme într-un timp relativ scurt într-un pistol cu gloanțe reale. Au fost gafe în serie. Mai întâi conflictul cu Ana-Maria Popescu (Brânză), apoi povestea cu ordonanța absurdă și, practic, inaplicabilă, cu minimum 40 la sută români în echipele sportive (anunțată în plin sezon, când cluburile aveau contracte semnate cu sportivii străini și nu le puteau rezilia unilateral). Dar principala senzație care ne rămâne în urma mandatlui lui Ed. Novak este că Domnia Sa, înainte de a fi ministrul Sportului din România, a fost în primul rând apărătorul drepturilor maghiarilor din România, indiferent dacă aceștia fac sport sau nu.

Austria sociologului Vasile

Lui Dâncu i se reproșează câte în lună și în stele. Ba că a mijlocit un contract cu o firmă în capul căreia s-ar afla un oligarh rus, ba că a spus despre Marea Neagră, în contextul războiului din Ucraina, ceva care nu i-a convenit lui Klaus Iohannis. Vax albina! Acestea sunt doar pretexte. Nici măcar nerezolvarea problemei echipei de fotbal a CSA Steaua nu i se poate pune în cârcă, aceea e o chestiune pe care n-o va scoate nimeni la capăt. Dacă e să plece din Guvernul Ciucă, Dîncu iese din peisaj pentru gafa epocală cu Austria membră ca NATO. După ce spui public una ca asta, pleci singur din Guvern, nu mai aștepți remanierea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...