Reîncepe războiul în Caucaz? Premierul Armeniei spune că armata azeră a încălcat deja noua frontieră

Ana Anitoiu 14.05.2021, 16:50
Reîncepe războiul în Caucaz? Premierul Armeniei spune că armata azeră a încălcat deja noua frontieră

Reîncepe războiul în Caucaz? Premierul interimar al Armeniei a declarat într-o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate ce a avut loc joi că armata azeră a încălcat deja noua frontieră și că ar urmări să cucerească noi teritorii.

Premierul Armeniei, despre acțiunile armatei azere

Prim-ministrul Armeniei a susținut că armata azeră a înaintat nu mai puțin de trei kilometri în interiorul frontierelor armene, în partea de sud. Oficialul este de părere că trupele Azerbaidjanului intenționează ”să asedieze” Lacul Sev, ce este împărţit de cele două ţări. El a menționat că armata armeană a reacţionat prin ”manevre tactice adecvate” și a subliniat că, din punctul său de vedere, ar fi bine ca aceste tensiuni să fie rezolvate pe cale diplomatică.

”Este o infiltrare subversivă”, a spus premierul armean, Nikol Paşinian, aflat la putere din 2018. El ocupă funcția de premier interimar după ce și-a dat demisia la finalul lunii aprilie pentru organizarea unor alegeri legislative anticipate la data de 20 iunie. Opoziţia îl acuză de trădare.

Reincepe razboiul in Caucaz? Premierul Armeniei spune ca armata azera a incalcat deja noua frontiera
Imagine din timpul razboiului dintre Armenia si Azerbaidjan

Reacția oficialilor din Azerbaidjan, tranșantă

De cealaltă parte, oficialii din Azerbaidjan au respins acuzațiile prim-ministrului armean și au numit declarațiile lui ”provocatoare”. Ministerul de Externe din această țară a precizat că Baku îndeamnă la luarea unor măsuri pentru calmarea tensiunilor existente în regiune.

”Grănicerii iau poziţii care aparţin Azerbaidjanului în districtele Laşin şi Kalbajar. (Reacția Armeniei, n.r.), care face anunţuri provocatoare, este aiuritoare”, a fost reacția Ministerului de Externe azer, transmisă în seara de joi, printr-un comunicat de presă.

Care este mărul discordiei dintre Armenia și Azerbaidjan

Cele două țări s-au confruntat în toamna anului trecut pentru controlul asupra regiunii separatiste Nagrno Karabah. Războiul dintre Armenia și Azerbaidjan a costat peste 6.000 de vieți și s-a încheiat cu victorie pentru Baku și înfrângere pentru Erevan. Armenii au fost nevoiți să retrocedeze teritorii. Există în continuare tensiuni în regiune, în ciuda semnării unui armistițiu sub egida Moscovei şi a desfăşurării unor militari ruşi.

Nu mai departe de luna trecută, Armenia și Azerbaidjan s-au acuzat reciproc de deschiderea focului în Nagorno Karabah. Acolo, populația este majoritar armeană. Regiunea separatistă s-a desprins prin secesiune din Azerbaidjan, la căderea URSS, şi a fost motivul unui prim război, soldat cu 30.000 de decese şi sute de mii de refugiaţi.

Statele Unite ale Americii și Rusia, cu ochii pe conflict

Statele Unite ale Americii au anunţat joi că urmăresc cu atenție această ”intensificare a tensiunilor” dintre cele două țări. Oficialii americani au îndemnat cele două state la ”reținere în vederea favorizării unei dezescaladări paşnice a situaţiei”, conform purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

De asemenea, șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a vorbit la telefon joi cu omologul său din Azerbaidjan, Djeyhoun Bairamov, despre ”deteriorarea situaţiei” la frontiera azero-armeană. Conform Ministerului rus de Externe, cei doi au pus accentul pe ”necesitatea unei respectări stricte a armistiţiului” şi au discutat despre o soluţionare pe cale diplomatică a tensiunilor existente.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...