Regulile pe care trebuie să le respecte elevii la Bacalaureat 2023. Când se afișează primele rezultate?

Emanuela Pană 26.06.2023, 15:10
Regulile pe care trebuie să le respecte elevii la Bacalaureat 2023. Când se afișează primele rezultate?

Anul acesta, elevii claselor terminale de liceu vor susține, în perioada 26-29 iunie 2023, unul dintre cele mai importante examene din viața lor – Bacalaureatul. În contextul grevei profesorilor, Ministerul Educației a adoptat o ordonanță care prevede că probele orale la BAC 2023 nu se vor mai ține și se vor echivala cu mediile din liceu. Probele scrise rămân însă neschimbate. Iată care sunt regulile pe care trebuie să le respecte elevii la Bacalaureat 2023.

BAC 2023, când începe examenul maturității și când se afișează primele rezultate?

Elevii de clasa a XII-a vor susține anul acesta examenul național de Bacalaureat 2023, în perioada 26-29 iunie, potrivit calendarului oficial publicat de Ministerul Educației. În 2023, probele de competențe de la BAC se echivalează cu notele din timpul liceului, după cum prevede un proiect de OUG publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor  din ultimii 18 ani.

Potrivit anunțului făcut de ministrul Educației, Ligia Deca, datele probelor scrise rămân neschimbate. Examenul de Bacalaureat 2023 va debuta, așadar, cu proba la Limba și literatura română, care este programată pentru data de 26 iunie 2023.

Urmează proba la Matematică, pe 27 iunie, iar mai apoi proba la alegere a profilului și specializării, care va avea loc pe 28 iunie. Ultima probă din cadrul examenului de BAC 2023 este cea la Limba și literatura maternă, susținută de elevii minorităților naționale pe 29 iunie 2023.

Primele rezultate la probele scrise se vor afișa pe 3 iulie 2023, până în ora 12:00. Elevii nemulțumiți de rezultatele obținute vor putea depune contestații în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00. Soluționarea acestora va avea loc între 4 și 6 iulie, urmând ca pe 7 iulie 2023 să fie afișate rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023.

Regulile pe care trebuie să le respecte elevii la Bacalaureat 2023

Pentru buna desfășurare a examenului de Bacalaureat, Ministerul Educației a stabilit un set de reguli de care elevii trebuie să țină cont. Înainte de începerea probelor, asistenții le vor prezenta candidaților regulile, iar aceștia vor semna pentru a confirma că au luat la cunoștință.

Regulile pe care trebuie sa le respecte elevii la Bacalaureat 2023
Regulile pe care trebuie sa le respecte elevii la Bacalaureat 2023

Probele scrise ale examenului de BAC 2023 încep la ora 09:00, iar elevii au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor. Candidații înscriși la examene trebuie să respecte următoarele reguli:

  • Se interzice candidaţilor la examenul de Bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea. Candidaţii au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de Bacalaureat în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate nu sunt primiţi în examen.
  • Se interzice candidaţilor la examenul de Bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
  • Se interzice candidaţilor la examenul de Bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Citește și: Se schimbă regulile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat din 2023. De ce condiții speciale vor beneficia elevii?

Ce se întâmplă cu elevii care nu respectă regulile?

Candidații care încalcă regulile mai sus menționate sunt eliminați din examen indiferent dacă au folosit sau nu materialele/obiectele interzise, introduse în sală de ei sau de alți candidați, de către cadrele didactice din comisie sau de alte persoane.

Încălcarea regulilor privind interzicerea manualelor/altor surse de informare, a telefoanelor/altor gadgeturi și a comunicării cu alții/copierea este considerată tentativă de fraudă, iar elevii sunt declarați ”eliminați din examen”, nemaiputând participa la probele următoare.

De asemenea, candidații eliminați din examen nu vor beneficia de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Nu în ultimul rând, aceștia nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Vezi și: Milionarul de 56 de ani care a dat bacalaureatul de 27 de ori. Acum vrea să meargă și la facultate

Calendar BAC 2023, sesiunea de vară

  • Până în 16 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen;
  • 12 – 21 iunie 2023: Echivalarea probelor de competențe lingvistice și digitale;

Probele scrise la BAC 2023, neschimbate față de calendarul vechi:

  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12:00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 -18:00.

Calendar BAC 2023, sesiunea de toamnă

  • 17 – 24 iulie 2023: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe;
  • 7 – 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
  • 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
  • 9 august 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D;
  • 10 – 11 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;
  • 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;
  • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;
  • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;
  • 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
  • 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00);
  • 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor;
  • 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...