Se schimbă regulile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat din 2023. De ce condiții speciale vor beneficia elevii

Stan Filon 16.02.2023, 09:34
Se schimbă regulile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat din 2023. De ce condiții speciale vor beneficia elevii

Ministerul Educației a decis să schimbă regulile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat din 2023! Elevii cu deficiențe medicale vor avea șansa să susțină cele două examene, iar regulile au fost adaptate astfel încât să fie respectat principiului egalității de șanse a tuturor elevilor.

Se schimbă regulile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat din 2023

Așadar, se schimbă regulile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat din 2023 astfel încât elevii cu deficiențe medicale să poată beneficia de principiul egalității de șanse a tuturor elevilor. Mai exact, vor fi reguli noi pentru elevii cu deficiențe de auz, văz, tulburări din spectrul autist și de învățare, diabet zaharat insulino-dependent, precum și pentru elevii care suferă de alte afecțiuni medicale.

Acestor elevi li se vor acorda condiții speciale la susținerea examenelor naționale în sesiunea 2023, după ce acum câteva zile au fost publicate noile modele de cereri pentru înscriere de către Ministerul Educației.

Se schimba regulile pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat din 2023
Se schimba regulile pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat din 2023

Categoriile de afecțiuni pentru care elevii beneficiază de susținere a examenelor în condiții speciale

Reglementarea stabilește care sunt categoriile de afecțiuni pentru care elevii beneficiază de susținere în condiții speciale, aferente fiecărui caz particular:

  • deficiențe de vedere;
  • deficiențe de auz;
  • deficiențe de atenție/hiperactivitate (ADHD);
  • tulburări de spectru autist (TSA);
  • tulburări specifice de învățare (TSI);
  • tulburări de dezvoltare intelectuală și alte tulburări de neurodezvoltare;
  • diabet zaharat insulino-dependent;
  • alte situații medicale.

Pentru susținerea examenelor în împrejurări specifice afecțiunii medicale de care suferă, părinții/ tutorii sau reprezentanții legali trebuie să se adreseze conducerii unităților de învățământ printr-o cerere scrisă, înainte de sesiunile de simulare ale examenelor naționale, de regulă, dar nu mai târziu de data limită pentru înscrierea la Evaluarea Națională/Bacalaureat, aprobate prin Calendarul de desfășurare al examenelor naționale, solicitând adaptarea condițiilor de desfășurare pentru susținerea probelor.

Iată care este calendarul de înscriere la examenele naționale pentru elevii cu deficiențe medicale

Potrivit Ordinului Ministrului Educației nr. 3138/2023 privind organizarea simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022-2023, simulările vor avea loc în perioada 20 – 30 martie 2023.

Așadar, cererile de înscriere pentru copiii cu deficiențe pot fi depuse până la data începerii examenelor de simulare, dar nu mai târziu de 9 iunie 2023 (încheierea perioadei de înscriere la Evaluarea Națională)/ 2 iunie 2023 (încheierea periodei de înscriere la examenul național de Bacalaureat).

În cerere se va menționa modalitatea de adaptare a condițiilor de examen, în funcție de particularitățile individuale și de cele specifice deficienței. De exemplu, în cazul elevilor cu deficiențe de vedere, părinții pot solicita asigurarea subiectelor în sistemul de screiere braille, citirea subiectelor cu ajutorul tehnologiei asistive, mărirea timpului de examen cu maximum două ore și chiar asistarea de către un psiholog/specialist/terapeut personal. De asemenea, pentru elevii cu tulburări de spectru autist, susținerea lucrării scrise poate fi realizată prin utilizarea unui calculator (computer/laptop), iar elevului i se va permite însoțirea de către un cadru didactic itinerant și de sprijin/ cadru didactic cu specializarea Psihopedagogie specială/Psihologie/ Pedagogie sau un psiholog/ specialist-terapeut personal al elevului.

Părinții sau reprezentanții legali au dreptul, totodată, să ceară permiterea utilizării anumitor materiale auxiliare pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, precum tehnică de calcul, telefon mobil (pentru elevii cu diabet zaharat insulino-dependent), laptopuri, tabele cu formule matematice ș.a. Modelul de cerere pentru asigurarea condițiilor optime poate fi găsit AICI.

Documente necesare

Solicitarea părinților se va face în baza anumitor înscrisuri care să dovedească tulburarea medicală a elevului:

  • certificatul de orientare școlară și profesională
  • certificatul de încadrare în grad de handicap
  • certificatul A5 eliberat de medicul specialist
  • adeverință medicală eliberată de medicul specialist din comisia medicală județeană
  • comisia medicală a municipiului București de orientare școlar-profesională.

În plus, reprezentanții copiilor trebuie să prezinte unităților de învățământ și anumite documente justificative, în funcție de deficiențele elevului, precum:

  • Referat de expertiză medico-pedagogică eliberat de Comisia medicală a Direcției de Sănătate Publică (DSP);
  • Certificatul de orientare școlară și profesională eliberat de CMBRAE/CJRAE (pentru candidații care provin din școlile speciale),
  • Certificatul medical A5 eliberat de medicul specialist sau Certificatul medical A5 eliberat de medicul specialist din care să reiasă tipul de tulburare specifică de învățare.
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...