Postul Paștelui a început de luni, 27 februarie! Se mai numește și Postul Mare și credincioșii care se hotărăsc să îl țină trebuie să știe toate regulile acestui post. Trebuie să știe exact ce au voie să facă și ce nu au voie să facă, după cum veți vedea în rândurile de mai jos.
Așadar, Postul Paștelui a început de luni, 27 februarie. Se mai numește și Postil Mare și anul acesta ține până pe data de 15 aprilie, inclusiv. Este o perioadă în care credinţa trebuie să înfrângă pasiunile, iar evlavia şi sfinţenia să ia locul deşărtăciunilor lumeşti. Această perioadă se încheie cu Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, serbată anul acesta în data de 16 aprilie.
Postul Paştilor, Păresimile sau Patruzecimea, adică postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. Durata de 40 de zile a Postului Paştilor se întemeiază pe tradiţia referitoare la numărul patruzeci când este vorba de cercetarea şi pregătirea sufletului prin măsuri divine: Potopul a durat 40 zile, 40 de ani au rătăcit evreii în pustie, Moise a stat pe munte 40 zile, dar mai degrabă are legătură cu Ispitirea lui Isus Hristos.
Ispitirea lui Isus este detaliată în evangheliile lui Matei, Marcu și Luca. Potrivit acestora, după botez, Isus din Nazaret a petrecut patruzeci de zile și de nopți în Deșertul Iudeei. În această perioadă, Lucifer a apărut în fața lui Isus și a încercat să-l ispitească. I-a oferit pâine, l-a ispitit cu minuni și bogății. Isus a refuzat fiecare ispită, iar Lucifer a plecat. Îngerii au venit de i-au adus hrană lui Isus.
Iată ce nu ai voie să faci în Postul Paștelui. Nu se oficieze nunţi și nici nu se serbează zile onomastice, deoarece astfel de evenimente se fac de obicei cu petreceri şi veselie, care nu sunt deloc potrivite atmosferei de smerenie, sobrietate şi pocăinţă, specifică perioadelor de post.
Toate slujbele din timpul Păresimilor trebuie să fie mult mai sobre decât cele din restul anului şi trebuie să îndeamne mai mult decât oricând la smerenie, întristare şi căinţă. Este timpul în care se spovedesc cei mai mulţi credincioşi, în vederea împărtăşirii din ziua Paştilor, conform poruncii a patra a Bisericii.