Regula de circulație care va dispărea din Codul Rutier. Toți șoferii din România trebuie să afle de schimbare

Mihnea Tălău 06.04.2023, 10:40
Regula de circulație care va dispărea din Codul Rutier. Toți șoferii din România trebuie să afle de schimbare

Se schimbă o importantă regulă de circulație. Mai mulți deputați PSD au semnat un proiect prin care șoferilor ar urma să li se permită, în anumite condiții, să facă depășiri pe linia continuă.

Proiect de modificare a Codului Rutier

Un proiect de lege, promovat de deputatul PSD Mihai Weber prevede modificarea Codului Rutier în sensul eliminării sancționării șoferilor care depășesc linia continuă sau chiar linia dublă continuă de pe șosele atunci când în fața lor se află o mașină staționată sau un obstacol oarecare, precum și în cazurile în care, în fața lor, se află un vehicul care nu are o viteză mai mare de 30 de kilometri pe oră.

Drept măsură de precauție din perspectiva siguranței circulației rutiere, Weber propune și două condiții suplimentare pentru efectuarea depășirii pe linia continuă: „dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 metri, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 metri.”

Mihai Weber, care este și președintele comisiei parlamentare de control al SIE, a depus un proiect de lege cu același conținut și în timpul legislaturii trecute, însă a fost respins de Senat și are șanse minime să supraviețuiască unui vot final în Camera Deputaților, astfel că deputatul a reluat proiectul în legislatura actuală, de data asta reușind să convingă alți 35 de deputați PSD sau independenți să semneze proiectul ca susținători ai inițiativei.

Cand te poti urca la volan, in functie de ce ai baut. Timpul in care se elimina din organism fiecare bautura

Potrivit social-democratului și a colegilor lui, actuala formă a Codului Rutier generează „multiple probleme”, care ar trebuie remediate.

„O astfel de situație este aceea în care conducătorul autovehiculului întâlnește pe sensul său de mers un obstacol oprit, staționat sau care se deplasează cu o viteză foarte mică, iar pentru depășirea acestui obstacol este necesară încălcarea marcajului continuu simplu sau dublu care delimitează sensul opus, autovehiculul circulând, chiar și parțial, pe sensul opus”, a notat în expunerea de motive Mihai Weber, scrie Capital.ro.

Inițiativa este, de fapt, un autoplagiat

Trebuie spus că această inițiatică inițiativa este un copy/paste, atât expunerea de motive, cât și modificarea în sine, după un proiect pe care deputatul PSD l-a depus în februarie 2018, în legislatura trecută. Atunci nu a reușit să convingă niciun coleg să-l susțină, iar proiectul a fost respins de Senat și apoi trimis la Camera Deputaților, unde comisiile au dat vot de respinge.

De atunci se află la Camera Deputaților, dar nu a fost supus votului final nici până în prezent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...