S-a schimbat Codul Rutier, rămâi fără permis de conducere și 180 de zile: noile sancțiuni pentru șoferii români

Gabriel Peneș 21.03.2023, 10:02
S-a schimbat Codul Rutier, rămâi fără permis de conducere și 180 de zile: noile sancțiuni pentru șoferii români

S-a schimbat din nou Codul Rutier. Conducătorii auto vor avea viață grea după ce Senatul a aprobat un proiect de lege ce prevede sancțiuni usturătoare pentru iubitorii de viteză. Printre altele, șoferii care vor depăși cu mai mult de 100 de km/h viteza legală admisă se vor putea trezi cu suspendarea permisului pentru șase luni, iar asta nu e partea cea mai rea.

S-a schimbat Codul Rutier, rămâi fără permis de conducere și 180 de zile

Șoferii care vor depăși cu mai mult de 100 de km/h viteza legală admisă se vor putea trezi cu mașinile confiscate. În afară de amendă și de suspendare permisului pentru șase luni, se va reține și certificatul de înmatriculare al mașinii tot pe o perioadă de șase luni.

Va exista un interval de 15 zile în care șoferul va putea circula cu dovezi pentru aceste două documente, însă după aceste 15 zile încep cele șase luni de reținere. Dacă în această perioadă mașina este surprinsă în trafic, chiar dacă nu e condusă de șoferul sancționat, ea poate fi confiscată și chiar valorificată de către statul român prin vânzare la licitație.

Potrivit unui proiect legislativ ce are ca obiect modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, adoptat, luni, de Senat, depăşirea vitezei legale cu mai mult de 100 de km/h va fi sancționată cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile şi majorarea de drept a suspendării cu încă 30 de zile în cazul săvârşirii unei noi fapte similare, conform g4media.ro.

S-a schimbat Codul Rutier, rămâi fără permis de conducere și 180 de zile: noile sancțiuni pentru șoferii români
Șoferii vitezomani riscă să se aleagă cu permisul de conducere suspendat pentru 6 luni, dar chiar și cu mașina confiscată

Noile sancțiuni pentru șoferii români

Proiectul, iniţiat de parlamentari din tot spectrul politic, are ca obiect modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, „în sensul instituirii pentru depăşirea vitezei legale cu mai mult de 100 de km/h a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile – este un nou prag de depăşire a vitezei legale, majorarea de drept a suspendării cu încă 30 de zile în cazul săvârşirii unei noi fapte de depăşire a vitezei legale cu mai mult 100 km/h într-un interval de şase luni, reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului cu privire la depăşirea menţionată, precum şi instituirea confiscării autovehiculului dacă în perioada de şase luni de reţinere a certificatului de înmatriculare/înregistrare, acesta este identificat în trafic”, se precizează în raportul întocmit la comisiile de specialitate.

Potrivit expunerii de motive, modificarea propusă va duce la creşterea gradului de siguranţă rutieră, precum şi la conştientizarea conducătorilor auto că viteza poate avea consecinţe grave asupra vieţii, integrităţii şi sănătăţii personale, a celorlalţi participanţi la traficul rutier, dar şi a celor care se află în apropierea acestuia.

În acest context, amintim că, începând cu anul acesta, valoarea punctului de amendă este înghețată la 145 de lei, măsură ce va fi valabilă până la 31 decembrie 2023, în lipsa apariției unor alte reglementări.

Potrivit Codului Rutier, punctul de amendă valorează 10% din salariul minim brut pe economie. În ciuda acestui fapt, în 2023, valoarea punctului de amendă va fi îngheţată la 145 de lei pentru sancţiunile rutiere, ceea ce înseamnă că punctul de amendă nu va mai creşte la 300 lei, odată cu majorarea de la începutil anului, a salariului minim pe economie, de la 2.550 de lei la 3.000 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....