EXCLUSIV

Regizorul, cu care Ion Dichiseanu lucra la ultimul film, e împietrit de durere. Ce mesaj i-a trimis, cu o zi înainte. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu, Alexandra Andrei 21.05.2021, 13:02
Regizorul, cu care Ion Dichiseanu lucra la ultimul film, e împietrit de durere. Ce mesaj i-a trimis, cu o zi înainte. EXCLUSIV

Ion Dichiseanu a încetat din viață, ieri, la  vârsta de 87 de ani. A sperat, până în ultima clipă, că se va însănătoși, pentru a putea demara filmările peliculei ”Fabrica de ciocolată”, împreună cu bunul lui prieten, regizorul Cristian Radu Nema, care, de altfel,  este și fotograful oficial al României, la Festivalul de Film de la Cannes. Cristian ne-a împărtășit, în exclusivitate pentru impact.ro, amintiri cu marele artist, despre care susține că avea carisma și talentul unui star de Hollywood. ”Vin la București, să îi fiu alături, pe ultimul drum!”, ne-a spus Cristian Radu Nema.

Regizorul, cu care Ion Dichiseanu lucra la ultimul film, e împietrit de durere. ”Voia ca, în vară, să vină cu mine, pe covorul roșu, la Cannes”. Ce mesaj i-a trimis, cu o zi înainte

Regizorul Cristian Radu Nema ne-a povestit, pentru impact.ro, despre regretatul actor Ion Dichiseanu, despre filmul la care lucrau de mai bine de doi ani, intitulat ”Fabrica de ciocolată”:

Era filmul lui Ion Dichiseanu, era croit pentru el, era un film la care noi am lucrat împreună, la absolut toate detaliile, începând de la machiaj și muzica de fundal, casting și până la costume, de care de obicei se ocupă un producător. El era cu mine unu la unu. Era un film pentru copii. Voiam să demonstrăm că în România nu se fac doar filme cu persoane defavorizate, în garsoniere, că avem puterea de a face și filme plăcute. Ion Dichiseanu este un erou al culturii române.

Ce mesaj i-a trimis regizorul cu care Ion Dichiseanu lucra la ultimul film actorului
Actorul Ion Dichiseanu și regizorul Cristian Radu Nema

Ce mesaj i-a trimis lui Ion Dichiseanu, cu o zi înainte: ”L-am rugat să se țină de cuvânt și să vină cu mine la Festivalul de film de la Cannes”

Regizorul i-a trimis un ultim mesaj lui Ion Dichiseanu, cu o zi înainte ca marele actor să se stingă din viață:

Cu 24 de ore înainte, eu i-am trimis prin Ioana, fiica lui, un mesaj. Ion Dichiseanu avea o vorbă: omul se bazeaza pe cuvântul dat. L-am rugat să mergem anul acesta, împreună, la Cannes, la Festivalul de Film, să fie din nou pe covorul roșu, și, astă-iarnă, mi-a zis că e de acord. În mesaj i-am reamintit că vreau să se țină de cuvânt, evenimentul fiind programat în luna iulie. Speram să se externeze până atunci.

”Ion Dichiseanu era de nivelul lui Alain Delon sau al lui Belmondo. Pentru mine, era un zeu, era dintr-o ligă foarte mare”

Cristian Radu Nema nu știe dacă va mai realiza vreodată acest film.

Vom vedea, nu știm niciodată. Ion Dichiseanu era ca un un zeu pentru mine, era într-o ligă foarte mare. Lumea spune că dacă nu se năștea în România era un Alain Delon sau un Belmondo. Eu zic altceva. Ion Dichiseanu era de nivelul lor, de la egal la egal, doar că s-a născut în România. În 1962, când  Ion Dichiseanu și-a început cariera, a lucrat cu niște regizori foarte mari, tânăr fiind. Apoi, cu mine, care am doar 33 de ani, a avut o generozitate absolută. Sunt abia la începutul carierei, cu Ion Dichiseanu am mai făcut o facultate întreagă, chiar dacă am absolvit Facultarea de Film, el m-a susținut la teza pentru doctorat. Cu el am învățat mai mult decât la școală. Și tot ce am învățat de la el o să dau și eu mai departe. Nu sunt în București, dar acum îmi fac bagajele și vin la înmormântare. Singurii prieteni îi afli pe ultimul drum. Ei nu mai vor nimic de la tine, ne-a mai spus regizorul Cristian Radu Nema, pentru impact.ro.

Ion Dichiseanu povestea, anul trecut, că așteaptă cu nerăbdare să joace în pelicula ”Fabrica de ciocolată”, filmări care urmau să aibă loc la Braşov, și în care ar fi interpretat rolul unui director.

Marele actor va fi înmormântat mâine, la Cimitirul Bellu, cu onoruri militare

Actorul Ion Dichiseanu a încetat din viață, joi, la vârsta de 87 de ani. Artistul era internat de la sfârșitul anului trecut în Spitalul de Urgenţă Floreasca. Trupul neînsufleţit al artistului va fi depus astăzi, la ora 13.00, în foaierul Teatrului Nottara, iar mâine, la ora 10.00, cortegiul va pleca spre Cimitirul Bellu, din București, unde va fi depus în capelă. Slujba de înmormântare va avea loc ora 12.00. Ion Dichiseanu va fi înmormântat cu onoruri militare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...