Regina Elisabeta devine al doilea cel mai longeviv monarh din istorie. Câți ani mai trebui să domnească pentru a-l depăși pe Ludovic al XIV-lea

Beatrice Dumitru 13.06.2022, 16:37
Regina Elisabeta devine al doilea cel mai longeviv monarh din istorie. Câți ani mai trebui să domnească pentru a-l depăși pe Ludovic al XIV-lea

Regina Elisabeta a II-a, care și-a sărbătorit cel de-al 70-lea an pe tronul Marii Britanii la începutul acestei luni, a devenit al doilea cel mai longeviv monarh din istorie, fiind depășită doar de Ludovic al XIV-lea al Franței. Elisabeta a II-a a devenit regină la vârsta de 25 de ani și îl poate detrona pe cel care a domnit peste 70 de ani în Hexagon.

Regina Elisabeta, cel mai longeviv monarh britanic

După ce a condus timp de 70 de ani și 127 de zile, Elisabeta a II-a i-a învins pe oameni ca Franz Joseph I, care a condus peste Austria și Austro-Ungaria timp de aproape 68 de ani, și pe regele thailandez Bhumibol Adulyadej, care s-a aflat până acum pe locul doi al clasamentului.

Elisabeta a II-a a devenit regină la vârsat de 25 de ani, după ce tatăl ei, regele George al VI-lea, a murit la 6 februarie 1952. Aceasta a domnit peste Regatul Unit și alte 14 tărâmuri ale Commonwealth-ului și a devenit cel mai longeviv monarh britanic, precum și cel mai longeviv șef de stat în prezent, notează Euronews.

Regina Elisabeta devine al doilea cel mai longeviv monarh din istorie. Câți ani mai trebui să domnească pentru a-l depăși pe Ludovic al XIV-lea
Regina Elisabeta este cel mai longeviv monarh britanic.

Regina Elisabeta îl poate depăși pe Ludovic al XIV-lea

Ludovic al XIV-lea, cunoscut și sub numele de Roi Soleil (Regele Soare), a domnit peste Franța de la vârsta de patru ani, dar a preluat singur domnia abia în 1661 și a domnit timp de aproximativ 72 de ani, iar regina Elisabeta a II-a ar trebui să mai conducă Regatul Unit până în mai 2024 pentru a deveni cel mai longeviv monarh din istorie.

Elisabeta a II-a, acum în vârstă de 96 de ani, a atins pragul de șapte decenii de când se află pe tron în februarie, iar sărbătorile pentru Jubileul de platină au fost marcate cu patru zile de festivități în Marea Britanie chiar weekendul trecut.

Deși a apărut mai puțin în public în ultimul an din cauza problemelor de mobilitate, regina și-a făcut apariția la Palatul Buckingham în weekendul jubiliar. Ea a mulțumit publicului britanic la sfârșitul sărbătorilor într-o declarație, spunând că este „smerită și emoționată” și că  „sunt angajată să vă serveasc cât mai bine”.

Soția lui Charles va deveni „regină”

Prinţul Charles, în vârstă de 74 de ani, va deveni rege după retragerea reginei Elisebate și va pune capăt unei perioade de aşteptare mai lungi decât în cazul tuturor predecesorilor săi ajunşi pe tronul Marii Britanii. De asemenea, regina Elisabeta a anunțat la sărbătorirea a 70 de ani de când este pe tron că își dorește ca Ducesa de Cornwall, soția lui Charles, să preia titlul de ”Regină Consoartă” atunci când Prințul Charles va deveni rege, deși acest lucru nu era acceptat pînă acum.

Este dorința mea sinceră ca, atunci când va veni momentul, Camilla să fie cunoscută drept regină consoartă”, a transmis suverana.

Până acum, Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, dar și prințul Albert, soțul reginei Victoria, au avut titlul de „prinț consort”, nu de „rege”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...