Regina care se poate căsători cu o femeie fără să renunţe la tron. Cum s-a luat această decizie

Iancu Andreea, Anca Lupescu 13.10.2021, 15:06
Regina care se poate căsători cu o femeie fără să renunţe la tron. Cum s-a luat această decizie

O situație inedită în lume se întâmplă într-un stat, unde regina se poate căsători cu o femeie, fără să renunțe la tron. Această decizie a fost luată după ce a fost publicată o carte despre moștenitorul tronului. Nunțile regale au totuși nevoie de aprobarea Parlamentului.

Țara în care regina se poate căsători cu o femeie, fără să renunțe la tron

Un subiect inedit a fost dezbătut într-un stat din lume, după ce a fost publicată o carte despre moștenitorul tronului. Premierul olandez, Mark Rutte susține că în familia regală olandeză poate să aibă loc o căsătorie între persoane de același sex fără a renunța la tron. Monarhul olandez, regina, se poate căsători deci cu o femeie. Nunțile regale olandeze necesită totuși o aprobare din partea Parlamentului. Mark Rutte a oferit un răspuns scris la întrebările adresate de parlamentari. Toate aceste nelămuriri au apărut în urma publicării în vară a unei cărți despre moștenitorul tronului, „Amalia, Duty Calls”.

Cabinetul nu consideră că un moștenitor sau regele ar trebui să abdice de la tron dacă ar dori să se căsătorească cu o persoană de același sex, susține Mark Rutte.

Regina care se poate căsători cu o femeie fără să renunțe la tron
Prințesa Catharina-Amalia a Țărilor de Jos

Viitorul prințesei Amalia, monarhul olandez

Prințesa Amalia este viitorul moștenitor al regelui Willem-Alexander și urmează să împlinească 18 ani pe 7 decembrie. Aceasta a absolvit în luna iunie liceul și a anunțat că își dorește să ia o pauză timp de un an înainte de a merge la universitate. Ea a refuzat, de altfel, alocația anuală în valoare de 1,6 milioane de euro, la care avea dreptul odată cu împlinirea vârstei de 18 ani. Prințesa Amalia consideră „inconfortabil (să primească acești bani) atâta timp cât nu fac nimic în schimb pentru ei și în timp ce alți studenți o duc mult mai greu, în special în această perioadă de coronavirus”.

Cartea publicată în vara acestui an, privind viitorul monarhului olandez, a ridicat o problemă despre situația căsătoriei reginei. Viitorul primului născut al regelui Willem-Alexander, prinţesa Amalia, este analizat intens în acest context, despre care premierul susține că nu este adecvată o anticipare pentru o analiză a succesiunii.

Dreptul familiei moderne oferă multe posibilități pentru ca viața civilă să stabilească sau să aibă stabilite relații de drept ale familiei. Regina poate fi căsătorită și cu o femeie, a scris Rutte.

În trecut, membrii familiei regale au renunțat la tron, fie pentru că voiau să se căsătorească fără aprobarea Parlamentului, fie deoarece știau că nu erau șanse de a obține aprobarea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...