Record istoric. Punctul de referinţă european a depăşit 1.000 de euro pe megawat-oră. Lovitură pentru Germania și Franța

Mihnea Tălău 29.08.2022, 21:01
Record istoric. Punctul de referinţă european a depăşit 1.000 de euro pe megawat-oră. Lovitură pentru Germania și Franța

Pentru prima dată în istorie preţul energiei din Germania, pentru anul 2023, punctul de referinţă european, a depăşit 1.000 de euro pe megawat-oră.

În Germania s-a dublat prețul în doar două săptămâni

Mișcarea vine după chiar în momentul când prețurile în Germania și Franța au crescut cu peste 25%, în condițiile în care Rusia constrânge aprovizionarea cu gaze naturale. Franța suferă, de asemenea, din cauza unei scăderi a producției de energie nucleară.

În Germania s-a dublat prețul în doar două săptămâni, ca urmare a crizei de aprovizionare cu energie din regiune.

Prețul energiei electrice futures pentru 2023, potrivit datelor de la European Energy Exchange, preluate de Bloomberg, au înregistrat o creștere de aproximativ 100%. Din 16 august anul trecut, acestea au depășit pentru prima dată 500 de euro pe megawatt. oră.

În urmă cu un an, prețul unui megawatt oră era sub 90 de euro.

Astfel, prețul energiei în Germania pentru 2023 a ajuns la 1.050 de euro pe megawatt-oră la ora 10:19 la Berlin, după ce vinerea trecută au depășit pragul de 1.000 de euro în cazul Franței.

Grupul francez EDF a anunțat săptămâna trecută că închiderea a patru reactoare nucleare va fi prelungită cu încă câteva săptămâni din cauza unor probleme de coroziune.

În prezent, 32 din cele 56 de reactoare franceze sunt scoase din funcțiune din cauza unor lucrări de întreținere sau a evaluării riscului de coroziune.

Piața arată că energia germană pentru 2023 a crescut cu până la 6,6%, tranzacționându-se la 1.050 de euro pe megawatt-oră la ora 10:19 la Berlin.

Contractul francez echivalent a urcat vineri peste nivelul de 1.000 de euro.

România tranzacționează energia electrică la cel mai mare preț din Europa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piața spot de energie electrică de la București bifează un nou record de preț: 3.461 lei/MWh pentru energia electrică tranzacționată azi cu livrare mâine, 26 august, cel mai mare din istorie. Este cel mai mare preț din Europa.

Mai mult este cel mai mare preț mediu zilnic de când există piața de energie de la București.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...