Record istoric în luna iulie 2021. Meteorologii spun că nu s-a mai întâmplat niciodată aşa ceva pe Pământ

Antonia Iacobescu 14.08.2021, 12:03
Record istoric în luna iulie 2021. Meteorologii spun că nu s-a mai întâmplat niciodată aşa ceva pe Pământ

Luna iulie a acestui an a fost una dintre cele mai călduroase luni din ultimii 60 de ani. Temperaturile au depășit chiar și 40 de grade la umbră. De asemenea, au fost înregistrate recorduri și pentru cele mai călduroase dimineți.

Agenţia naţională oceanică şi atmosferică (NOAA) din SUA a anunțat recent că luna iulie 2021 a fost luna cea mai caldă înregistrată vreodată pe Terra. Conform măsurătorilor, temperatura globală la suprafaţa planetei a fost mai ridicată cu 0,01 grade Celsius față de luna iulie a anului 2016.

Luna iulie 2021, cea mai călduroasă din ultimii 60 de ani

„Luna iulie este în general luna cea mai caldă a anului, dar luna iulie 2021 s-a autodepăşit, devenind luna iulie şi în general luna cea mai caldă înregistrată vreodată. Acest nou record se adaugă traiectoriei îngrijorătoare şi deranjante pe care schimbarea climatică a plasat globul”, a precizat şeful NOAA, Rick Spinrad.

Schimbările climatice din ultimii ani au făcut ca luna iulie 2021 să fie a treia cea mai caldă lună iulie înregistrată pe Terra. Nici țara noastră nu a fost ocolită de temperaturile record.

„Din punctul de vedere al valului de căldură, ca durată de zile consecutive, este cel mai lung înregistrat de țara noastră până în prezent. Am mai avut în iulie 2007 zece zile consecutive cu temperaturi maxime care au depășit 30 de grade Celsius, însă ca valori-record, de 40 de grade Celsius, aș aminti aici data de 5 iulie 2000, când la 40 de stații meteorologice din țara noastră temperaturile maxime au atins și depășit 40 de grade; în 24 iulie 2007 de asemenea au fost 51 de stații de stații meteorologice și în 15 iulie 2012 a fost vorba de 12 stații meteorologice”, a specificat Elena Mateescu, director ANM.

România nu a scăpat de temperaturile extreme

În perioada următoare, România riscă să fie lovită de un ciclon din Marea Neagră. Precipitațiile vor avea un caracter torențial în zonele unde temperaturile au fost foarte ridicate.

”Noi am mai trecut într-o astfel de perioadă în urmă cu o lună de zile. Am văzut ce a lăsat în urmă acest ciclon care s-a format chiar deasupra Mării Negre. Au fost cantități uriașe de apă au fost intensificări de vânt, vijelii, toate aceste fenomene prezente pe partea de sud-est a țării. Ne amintim de sudul Moldovei, zona Dobrogei chiar și Muntenia, au fost astfel de fenomene și posibil ca în perioada următoare acest ciclon care acum se dezvoltă în zona de est a Mării Negre să afecteze și zona țării noastre”, a spus la Sinteza Zilei, Denisa Ţicu, specialist în meteorologie.

Urmăriți Impact.ro și pe