Recomandarea lui Petre Daea după ce UE a aprobat larva gândacului de bălegar drept aliment. „Noi știm ce mâncăm”

Mihnea Tălău 20.01.2023, 20:17
Recomandarea lui Petre Daea după ce UE a aprobat larva gândacului de bălegar drept aliment. „Noi știm ce mâncăm”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a reacționat după ce Comisia Europeană a aprobat comercializării larvelor de gândac de bălegar. Se spune că acestea pot fi gătite întregi sau sub formă de pudră sau făină. De asemenea pot fi adăugate ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, analogi de carne și produse de panificație.

”Nu le puneți în farfurie”, îndemnă Daea

Întrebat despre noul aliment aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), Petre Daea a răspuns în stilul său caracteristic, ”lăsați insectele în insectar”.

„Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare, nu le puneţi în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne foloseşte nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem har domnului unde, cu cine şi ce să facem. Lăsaţi insectele în insectar”, a spus Daea.

Cu toate aprobările, totuși larvele de gândac de bălegar nu sunt indicate copiilor si pot provoca reacții la persoanele alergice la crustacee și la acarieni, se arată în avizul științific emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

S-a aprobat oficial consumul de insecte in UE. Care este cel mai nou si mai bizar produs alimentar pus la dispozitia clientilor

A patra insectă aprobată pentru consum de Uniunea Europeană

Doar o singură companie, lider mondial în producția de îngrășăminte proteice și naturale din insecte, are permisiunea Comisiei Europene de a utiliza larvele de gândac de bălegar ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste făinoase și produse de panificație.

Astfel, larvele de gândac de bălegar se alătură viermilor de făină, lăcustelor migratoare și greierilor de casă ca insecte autorizate pentru consum în Uniunea Europeană.

Gândacul de bălegar devine, astfel, a patra insectă al cărei consum este permis de Uniunea Europeană, de când această listă a început să fie reglementată în 2018.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...