Cât de mari pot să devină insectele, de fapt: gândacii de bucătărie nu mai pot să crească

Gabriel Peneș 27.10.2022, 15:43
Cât de mari pot să devină insectele, de fapt: gândacii de bucătărie nu mai pot să crească

În unele filme SF sau horror există insecte monstruoase ce sunt adevărați prădători în raport cu oamenii. Un asemenea coșmar era plauzibil și acum sute de milioane de ani, când insectele erau mult mai mari decât cele de azi, atâta doar că omul încă nu apăruse pe atunci. Totuși, ce le împiedică pe insectele de acum să ajungă la dimensiuni uriașe? Răspunsul ar putea ține de nivelul de oxigen din atmosferă.

Cât de mari pot să devină insectele, de fapt

Insectele ce au populat Pământul erau, cândva, uriașe. Cele mai mari insecte care au trăit vreodată au foste cele din ordinul Protodonata, care erau un fel de libelule. Acestea aveau anvergura aripilor de aproximativ 75 de centimetri și cântăreau aproape o jumătate de kilogram. Aveau mandibule mari care făceau ca insectele să fie prădători desăvârşiţi.

Din fericire, genul acesta de insecte a dispărut încă din Paleozoic, adică acum peste 250 de milioane de ani. Cu toate acestea, rămâne întrebarea: de ce nu mai ajuns insectele și artropodele la asemenea dimensiuni în ziua de azi? Oamenii de știință au venit cu două teorii, pentru a explica acest lucru.

Prima dintre ele susține că exoscheletul insectelor nu poate susține un corp prea mare: cu cât insecta crește în dimensiuni, cu atât acest exoschelet devine mai gros decât poate fi suportat de acestea, scrie iflscience.com. Un motiv pentru care gândacii de bucătărie, de exemplu, nu pot crește mai mult decât sunt în momentul de față. Dacă s-ar mări, s-ar prăbuși sub greutatea scheletului exterior ce are rol de protecție.

Cât de mari pot să devină insectele, de fapt: gândacii de bucătărie nu mai pot să crească
Așa-numitele „bețe ambulante” sunt cele mai lungi insecte din lumea de azi, putând ajunge la 60 de centimetri

Gândacii de bucătărie nu mai pot să crească

În sprijinul acestei teorii unii specialiști dau exemplul artropodelor (animale nevertebrate ce cuprind insecte, arahnide, crustacee etc.) din mări și oceane al căror exoschelet poate fi mai mare fără să aibe aceeași problemă cu susținerea propriei greutăți ca cele de pe uscat.

Totuși, Dr. Jon Harrison a explicat pentru SciShow în 2012 teoria nu poate fi corectă, din cauza faptului că artropodele mari de uscat nu au exoscheleteul mai gros decât insectele mai mici, așa cum te-ai aștepta dacă teoria ar fi viabilă.

O altă explicație propusă de experți este legată de sistemul de respirație al insectelor. Se pare că specificul acestuia nu le permite să crească mult mai mult decât dimensiunile de acum.

„Insectele respiră complet diferit decât oamenii. Ele au o serie de orificii de-a lungul trupului, iar oxigenul intră și iese prin acele orificii, ca din tuburi pline cu aer. Aceste tuburi se ramifică ca ramurile unui copac și devin foarte mici, până la mărimea unui micron ( n.r. – a mia parte dintr-un milimetru) și transportă oxigen practic până la ultima celulă. La insectele prea mari, e posibil să nu mai poată fi transportat suficient oxigen prin aceste tuburi – traheole – pentru a le menține în viață”, a mai menționat Dr. Jon Harrison.

Omul de știință a adăugat că teoria e susținută de descoperirea geologilor conform căreia în Paleozoicul târziu, nivelul de oxigen din atmosfera planetei era mult mai ridicat ca azi. „Acum, e 21% oxigen. În Paleozoic credem că era la 32%. Iar asta coincide fix cu perioada în care insectele erau mult mai mari decât acum. De aici și ideea că scăderea procentului de oxigen din atmosferă le-a făcut mai mici”.

Cea mai lungă insectă are 60 de centimetri

Expertul a mai spus că dacă am vrea să obținem o insectă de mărimea unei capre, atunci ar trebui să o punem într-o atmosferă plină de oxigen, apoi să lăsăm evoluția să-și urmeze cursul.

Deocamdată, cele mai lungi insecte existente sunt cele supranumite „beţe ambulante”, Exemplarele din Asia de Sud-Est care ajung la o lungime de 60 de centimetri. Unele specii de insecte „beţe ambulante” pot pulveriza o substanţă cu miros înţepător pentru a se apăra, însă cele mai multe sunt inofensive, motiv pentru care, adesea, ele sunt ţinute ca animale de companie.

În Noua Zeelandă, insectele weta sunt nişte creaturi uriaşe înrudite cu greierii. Cele mai mari exemplare pot cântări chiar şi 70 de grame, motiv pentru care acestea îşi câştigă locul în topul celor mai grele insecte. Mai multe, ele sunt şi destul de lungi. Mai exact, fără a lua în calcul picioarele şi antenele, o astfel de insectă are o lungime de aproximativ 10 cm.

O altă insectă mare este și gândacul-goliat. Aceste insecte originare din Africa au dimensiuni impresionante. Când sunt în stadiu de larvă, masculii speciei pot avea o lungime de 10 cm şi o greutate de 100 de grame.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....