EXCLUSIV

Val de proteste, românii ies în stradă din cauza scumpirilor. „Un popor lipsit de o educație performantă poate fi ușor manipulat”

Adriana Olaru 30.05.2022, 10:35
Val de proteste, românii ies în stradă din cauza scumpirilor. „Un popor lipsit de o educație performantă poate fi ușor manipulat”

Românii abia mai fac față valului de scumpiri și tot mai mulți bugetari se plâng de salariile mici, dar și de condițiile de muncă proaste. Mai mult, vorbim despre angajați din domenii-cheie care anunță că au de gând să iasă în continuare în stradă și să-și strige nemulțumirile, în contextul în care au fost oricum mai multe proteste în ultimele săptămâni.

În ultimele săptămâni au fost mai multe proteste organizate în stradă de românii nemulțumiți de salariile pe care le au. De la profesori, medici, angajați ai CFR sau poștași, toți se plâng că valul de scumpiri i-a compleșit și că abia mai reușesc să-și achite dările lună de lună, iar traiul decent a devenit un lux pentru mulți. În aceste condiții, spun românii, au de gând să iasă în stradă și în următoarele zile și săptămâni, sperând să se rezolve ceva și să aibă parte de un trai decent.

Medicii ies, din nou, în stradă

După doi ani grei de pandemie, sistemul medical din România a devenit principalul subiect, asta pentru că au ieșit la iveală toate problemele și neajunsurile pe care le avem de ani întregi. Lipsa dotărilor din spitale, lipsa cadrelor medicale specializate, dar și indolența oficialilor a dus la o radiografie îngrijorătoare a sistemul de sănătate din România.

Cadrele medicale au în continuare nemulțumiri legate de legea salarizării, chiar dacă în ultimii ani veniturile pe care le-au încasat au crescut considerabil față de ce vedeam în trecut. Exodul medicilor s-a mai oprit, însă în continuare sunt probleme, iar cei care s-au specializat la noi în țară aleg, deseori, drumul străinătății.

„Avem un protest programat pentru date de 15 iunie, la ora 10:00, în fața Guvernului. După această dată o să stabilim dacă vom face sau nu un calendar de proteste și pichetări. Cert este că nu o să ne oprim aici dacă lucrurile nu se rezolvă. Nemulțumirile provin dinainte de pandemie, dar nu era un moment oportun pentru manifestații. Sunt mai multe aspecte, în primul rând grila salarială, infirmierele și brancardierii nu au nici acum salarii la nivelul anului 2022, unii au rămas la nivel de 2019. Vocherele de vacanță care au început să se dea pentru medici sunt o problemă, asta pentru că spitalul trebuie să le ia prin Casa de Asigurări și asta depinde de numărul de pacienți.

În pandemie s-au făcut multe eforturi pentru ca spitalele să aibă toate condițiile și, în mare parte, nu prea au lipsit lucruri. Acum însă au început, din nou, să se schimbe lucrurile. Spre exemplu, unii manageri de spital spun că bugetul pe care îl au le va ajunge în fiecare lună să plătească salariile, în proporție de 90 la sută. Asta înseamnă clar că din cei zece la sută rămași nu vor putea să acopere medicamentele și materialele sanitare necesare”, a explicat, pentru Impact.ro, Viorel Hușanu, reprezentant Sanitas.

Profesorii din Romania intra miercuri in greva

Profesorii și CFR-iștii, o mulțime de nemulțumiri

Și nu doar cadrele medicale sunt revoltate de condițiile de muncă și de salarii. Profesorii, spre exemplu, se plâng că fac față tot mai greu modului în care funcționează sistemul de învățământ din țara noastră. Nici elevii nu sunt foarte fericiți, spun că programa nu este adaptată la nevoile actuale, dar și că ar trebui îmbunătățit modul de testare sau structura anului școlar, printre altele.

„Am organizat acel miting pentru că sunt foarte multe probleme. Situația dezastruoasă a personalului nedidactic, al celui didactic… În Uniunea Europeană salariile sunt total diferite, însă la noi în țară învățământul nu este o prioritate, iar un popor lipsit de o educație performantă poate fi ușor manipulat.

Avem probleme și cu lipsa personalului, de la lipsa agentului de pază de la școli și grădinițe până la educatori și profesori. Care mai este siguranța copilului? Momentan avem doar declarații, au zis că ne dau 20 de lei în plus, i-am  rugat pe guvernanți să-și ia cei 20 de lei și să-și plătească facturile la utilități”, a explicat, pentru Impact.ro, Marius Nistor, reprezentant al Federației Sindicatelor din Educație.

Urmăriți Impact.ro și pe