Reacția Rusiei după anunțul SUA că măresc prezența militară în România. „Moscova va lua măsuri compensatorii”

Beatrice Dumitru 29.06.2022, 17:22
Reacția Rusiei după anunțul SUA că măresc prezența militară în România. „Moscova va lua măsuri compensatorii”

Președintele american Joe Biden a anunțat la cel mai important summit NATO din ultimul deceniu că întărește prezența militară americană în Europa, inclusiv în România. Decizia nu a fost pe placul Rusiei, care a transmis că nu se lasă intimidată de această mișcare a Americii.

Ce a transmis Rusia

Statele Unite își vor „întări poziția militară în Europa”, astfel încât NATO să poată „răspunde amenințărilor care vin din toate direcțiile și în toate zonele: terestră, aeriană și maritimă”, a precizat Joe Biden la summitul Alianţei de la Madrid. Astfel, în România vor fi staționați 3.000 de militari americani și 2.000 de membri ai personalului militar.

După acest anunț, Rusia a reacționat și a transmis că nu este „intimidată” de decizia Statelor Unite cu privire la consolidarea prezenței militare americane în Europa – Spania, Polonia, ţările baltice, Regatul Unit, Germania şi Italia – pe fondul amenințărilor Moscovei. În prezent, SUA au peste 100.000 de soldați desfășurați în toată Europa.

Reacția Rusiei după anunțul SUA că măresc prezența militară în România. „Moscova va lua măsuri compensatorii”
SUA au desfășurați 100.000 de soldați în Europa.

Cei care propun astfel de decizii au iluzia că Rusia va putea fi intimidată într-un mod implicit: nu vor reuşi acest lucru. Nu va avea niciun rezultat, nu rezultatele pe care ei contează în urma acestor eforturi. Securitatea ţărilor unde contingentele americane suplimentare vor fi desfăşurate nu va fi întărită. Ceea ce se întâmplă în prezent va duce fără îndoială la măsuri din partea noastră drept răspuns”,  a declarat ministrul rus adjunct al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov, citat de Le Figaro.

Rusia acuză NATO

Oficialul rus a mai spus că summitul NATO de la Madrid demonstrează agresivitatea alianței față de Rusia, după ce Jens Stoltenberg a afirmat că consideră Moscova „o amenințare directă” la adresa securității coaliției militare occidentale.

Summitul de la Madrid consolidează direcția de izolare agresivă a Rusiei de către blocul atlantic”, a adăugat Serghei Riabkov.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a determinat Finlanda și Suedia să ceară integrarea în NATO, iar liderii alianței au lansat procesul de aderare al celor două state nordice, după ce Turcia a ridicat dreptul de veto.

Considerăm că extinderea alianței este profund destabilizatoare pentru afacerile internaționale. Acest lucru nu întărește securitatea celor care se extind, nici a celor care se alătură, nici a celor care consideră alianța ca o amenințare”, a mai spus Serghei Riabkov.

Atacul Moscovei asupra Ucrainei a fost justificat, în special, prin nevoia de a respinge influența NATO de la granițele sale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...