Reacția lui Klaus Iohannis, după ce Viorica Dăncilă l-a propus pe Victor Negrescu la Bruxelles. Avertizarea președintelui

Diana Radu 29.10.2019, 15:21
Reacția lui Klaus Iohannis, după ce Viorica Dăncilă l-a propus pe Victor Negrescu la Bruxelles. Avertizarea președintelui

Președintele Klaus Iohannis a reacționat după ce Viorică Dăncilă l-a propus pe Victor Negrescu pentru a ocupa fotoliul de comisar șef european la Bruxelles. Mai exact, Iohannis i-a transmis lui Dăncilă că ar trebui să înceteze orice demers, deoarece nu are nicio legitimitate pentru a face această numire.

Klaus Iohannis: Dăncilă nu are nicio legitimitate să propună candidat pentru funcţia de comisar european

Ce avertisment i-a trimis Klaus Iohannis premierului demis, Viorica Dancila
Ce avertisment i-a trimis Klaus Iohannis premierului demis, Viorica Dancila

Iohannis spune că Guvernul demis nu are nicio legitimitate pentru a face o astfel de propunere. El spune că desemnarea de către Guvernul condus de Dăncilă a unei propuneri de comisar european este un gest de sfidare şi iresponsabil.

„Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înţeleagă că odată cu pierderea calităţii de prim-ministru a pierdut şi orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziţia de comisar european, care îi revine României. O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziţie şi să nu transmită nicio propunere către preşedinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen”, a explicat preşedintele Klaus Iohannis într-un comunicat de presă.

Liderul de la Cotroceni a adăugat apoi că guvernul Dăncilă nu mai are nicio atribuţie constituţională sau legală să facă o nouă propunere şi că responsabilitatea aceasta este a noului guvern.

„Desemnarea unui comisar european din partea ţării noastre de către un guvern care nu mai are niciun fel de atribuţii constituţionale şi legale în acest sens este un gest iresponsabil, de sfidare atât a cetăţenilor români, cât şi a partenerilor europeni.

Doar un nou guvern învestit de Parlament are întreaga legitimitate, dar şi obligaţia de a transmite urgent la Bruxelles o propunere de comisar european. Este esenţial ca  un nou Cabinet să obţină cât mai repede votul Legislativului pentru a rezolva toate problemele stringente generate de guvernarea dezastruoasă a PSD, inclusiv desemnarea unui candidat credibil şi profesionist din partea României în Comisia Europeană. Tergiversarea în Parlament de către PSD a procedurilor care să ducă la votarea noului Executiv nu face altceva decât să dăuneze şi mai mult credibilităţii ţării noastre, deja afectate de Guvernul Dăncilă”, a mai subliniat preşedintele.  

Viorica Dăncilă a confirmat că Victor Negrescu este propunerea Guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european, scrisoarea către Bruxelles urmând să fie trimisă marți. „Da, este o variantă domnul Negrescu, având în vedere experienţa de care se bucură: a fost europarlamentar, a fost ministrul pentru Afaceri Europene, deci îl recomandă experienţa pe care o are pentru funcţia de comisar european”, a spus Dăncilă.

Urmăriți Impact.ro și pe