Se anunță o săptămână decisivă pentru Ludovic Orban, premierul desemnat care continuă, începând de astăzi, negocierile cu partidele în vederea obținerii votului de învestitură, programat, pentru data de 4 noiembrie, potrivit anunțului făcut astăzi de Teodor Meleșcanu, Președintele Senatului, după ședința Birourilor Permanente Reunite.
Audierea miniștrilor urmează să aibă loc săptămâna aceasta, marți și miercuri, începând cu ora 9:00, potrivit news.ro. Teodor Meleşcanu a declarat că ziua de miercuri nu se dovedește a fi potrivită pentru votul de învestire a noului Guvern întrucât pe data de 30 octombrie a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv.
„România are nevoie de un guvern legitim, cu deplină capacitate de exerciţiu a prerogativelor sale. PNL, aşa cum i-a anunţat pe români, şi-a asumat răspunderea formării Guvernului şi, după reuşita moţiunii de cenzură, a dat României o formulă de guvernare care urmează procedurile de învestire în cele două camere ale Parlamentului”, a declarat săptămâna trecută Ludovic Orban, premierul desemnat.
Viitorul Guvern Orban ar urma să aibă 16 ministere, față de 24 cât are actualul guvern demis al Vioricăi Dăncilă, iar o parte dintre miniștri vor fi specialiști afiliați ai PNL. Viitorul Executiv va avea 16 portofolii, plus o funcție de vicepremier, fără portofoliu.
Raluca Turcan, propunerea pentru postul de vicepremier are 43 de ani și ocupă, în prezent funcția de prim-vicepreședinte al PNL, dar și poziția de lider al deputaților liberali. Ea a fost președinte interimar al PNL înainte ca Ludovic Orban să fie ales în congres. Raluca Turcan s-a născut la Botoșani și a absolvit Institutul Puskin, din Moscova, în 1999, de unde a obținut o diplomă în rusă comercială. A urmat apoi cursuri la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, din cadrul Academiei de Studii Economice, apoi și-a completat studiile cu un mastrer la SNSPA.
Potrivit declarației sale de avere, liberalul Raluca Turcan deține două terenuri, un imobil, două autoturisme, precum și mai multe conturi în lei, dar și în euro.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Liberalul Lucian Bode, deputat de Sălaj, este propunerea PNL pentru funcția de ministru al Infrastructurii. S-a făcut remarcat ca fiind un aprig contestatar al ministrului demis din Guvernul Dăncilă- Răzvan Cuc, poziționându-se în favoarea demarării autostrăzii Comarnic – Brașov pe fonduri europene, nu în varianta de parteneriat public-privat promovată de guvernul Dăncilă, potrivit hotnews.ro.
Lucian Bode este absolvent al Facultății de Electrotehnică și Informatică, specializarea inginer electromecanic, din cadrul Universității din Oradea și are și un masterat în „Managementul Securității în Societatea Contemporană”, la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Potrivit declarației sale de avere, Lucian Bode deține un imobil de 335 mp în județul Sălaj și două autoturisme.
Lucian Bode va fi audiat în ședința reunită de miercuri a Comisiilor parlamentare speciale, la ora 15:00.
Chirurgul cardiac Victor Costache are 45 de ani și este director medical al Clinicii Polisano din Sibiu. După numeroși ani în care a activat în spitale din străinătate (Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Scoţia, Germania, Quebec), Victor Costache s-a întors în România, la Sibiu, unde a realizat intervenții chirurgicale în premieră în țară.
Potrivit CV-ului său, Victor Costache, propunerea pentru ministrul sănătății, are la activ peste 800 de intervenții ca prim operator (bypass coronarian , înlocuirea valvei aortice , chirurgie aortă ascendentă , chirurgie valvă mitrală , suport circulator , transplant inimă şi pulmonar) şi mai mult de 1700 intervenţii de chirurgie cardiacă ca şi operator secund.
Victor Costache va fi audiat în ședința reunită de marți a Comisiilor parlamentare speciale, la ora 10:00.
Generalul Nicolae Ciucă, propus ministru al Apărării în Guvernul condus de Ludovic Orban se află la finalul mandatului său de șef al Statului Major General al Armatei. Nicolae Ciucă, în vârstă de 52 de ani,s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia. Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii) pe care l-a condus în Afganistan și apoi în Irak, transmite hotnews.ro.
Nicolae Ciucă s-a născut în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. Biografia sa amplă poate fi consultată aici.
Nicolae Ciucă va fi audiat în ședința reunită de marți a Comisiilor parlamentare speciale, la ora 13:00.
Bogdan Aurescu, propunera pentru ministrul Afacerilor Externe este diplomat de profesie, fiind actualul consilier prezidențial pentru politică externă. El a fost Ministrul Afacerilor Externe al României din noiembrie 2014 până în noiembrie 2015, conform stiripesurse.ro.
Bogdan Aurescu are 46 de ani și este absolvent al Facultății de Drept, dar și al Facultății de Istorie, ambele în cadrul Universității din București. El a mai absolvit și Institutul Franco-Român de Dreptul Afacerilor și Cooperare Internațională „Nicolae Titulescu – Henri Capitant”, în 1996 și Colegiul Național de Apărare din București, în 2000.
Bogdan Aurescu va fi audiat în ședința reunită de miercuri a Comisiilor parlamentare speciale, la ora 13:00.
Monica Anisie este profesoara de limba și literatura română la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București. Cadrul didactic în vârstă de 46 de ani a mai ocupat funcții în Ministerul Educației, a fost consilier la Cotroceni în mandatul președintelui Traian Băsescu și a fost și secretar de stat în guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș, sub miniștrii Adrian Curaj și Mircea Dumitru.
Monica Anisie este în prezent președintele PNL Sector 2 și coordonatorul comisiei de educație pentru învățământ preuniversitar din PNL, conform hotnews.ro
Monica Anisie va fi audiată în ședința reunită de miercuri a Comisiilor parlamentare speciale, la ora 10:00.
Violeta Alexandru este propunerea premierului desemnat Ludovic Orban pentru a conduce Ministerului Mediului. În prezent, Violeta Alexandru este președinte interimar al PNL București, iar în trecut a mai fost Ministru pentru Dialog Social în guvernul lui Dacian Cioloș.
Liberalul are 43 de ani și este licențiată în Științe Politice, la SNSPA, dar a absolvit și cursuri de Științe politice în cadrul Universității Creștine Dimitrie Cantemir din București.
Violeta Alexandru va fi audiată în ședința reunită de miercuri a Comisiilor parlamentare speciale, la ora 14:00.
Cătălin Predoiu este aspirantul etern al la șefia guvernului încă de pe vremea mandatului lui Traian Băsescu, transmite g4media.ro. Cătălin Predoiu a mai deținut portofoliul Justiției în perioada 2008-2012. Predoiu a criticat în repetate rânduri acțiunile fostului ministru al Justiției Tudorel Toader, conform g4media. În mandatul său a fost adoptate Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Este avocat și cadru didactic la Facultatea de Drept.
Cătălin Predoiu va fi audiat în ședința reunită de miercuri a Comisiilor parlamentare speciale, la ora 15:00.
Florin Cîţu are 47 de ani și este licenţiat în economie la Grinnell College, SUA, 1996, doctorand în macroeconomie şi economie internaţională la Iowa State University şi are un master în economie la aceeaşi Iowa State University, potrivit mediafax.
El a lucrat ca economist pentru Banca Națională a Noii Zeelande între 2001-2003și pentru Banca Europeană de Investiții Luxemburg, din 2003 și până în 2005.
El este în prezent senator PNL (la primul mandat) și membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital şi Comisia pentru afaceri europene.
Florin Cîţu va fi audiat în ședința reunită de marți a Comisiilor parlamentare speciale, la ora 11:00.
Ion Ștefan, în vârstă de 50 de ani s-a născut în comuna Milcovul din Județul Vrancea și este de profesie inginer electromecanic. El este membru PNL de șase ani, iar din decembrie 2016 este deputat în Parlamentul României, la primul mandat.
Potrivit declarației de avere, Ion Ștefan deține, împreună cu soția sa cinci terenuri achiziționate începând cu anunl 1999, dar și două imobile, unul în județul Vrancea și celălalt în Iași. El a primit anul trecut o indemnizaţie de 120.042 de lei de la Parlamentul României şi a obţinut aproape 6 milioane de lei ca dividende de la firmele Balcanic, unde este acţionar. Ca parlamentar, a avut 6 luări de cuvânt, a iniţiat 60 de propuneri legislative.
Ion Ștefan va fi audiat în ședința reunită de miercuri a Comisiilor parlamentare speciale, la ora 12:00.
Tot mebru PNL este și Ion Marcel Vela, cel care ocupă în prezent și funcția de președinte al filialei Caraş Severin, acesta a deţinut trei mandate de primar al oraşului Caransebeş între 2004 şi 2016. În 2015 acesta a primit titlul de „Luptător cu rol determinant în Revoluţia din Decembrie 1989”, de la preşedintele Klaus Iohannis, iar înainte de asta, în 2004, Ion Iliescu îi acordă ordinul „Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”.
Senatorul PNL Ion Marcel Vela (56 de ani), a fost preşedinte al Comisiei de apărare şi ordine publică din Senat, în prezent secretar al Senatului. El a fost schimbat în septembrie anul trecut de la șefia comisiei la presiunile PSD/ALDE după ce a demarat anchete privitoare la protestele din 10 august 2018 și înainte de încercarea de a o audia pe fostul ministru de interne, Carmen Dan, transmite g4media.ro
Ion Marcel Vela va fi audiat în ședința reunită de marți a Comisiilor parlamentare speciale, la ora 14:00.
Costel Alexe, propus pentru funcția de ministru al Mediului în Guvernul Orban, este deputat la al doilea mandat. El este doctor în climatologie și meteorologie, a mai lucrat ca operator de sondaje și a fost și operator în cadrul Oficiului de Cadastru Iași, transmite hotnews.ro.
Costel Alexe are 36 de ani și în primul său mandat de deputat a inițiat 77 de propuneri legislative, dintre care 18 au fost promulgate legi.
Costel Alexe deține împreună cu soția sa patru terenuri şi trei apartamente, dar şi credite de 100.000 de euro şi 140.000 de lei, conform declarației sale de avere.
Costel Alexe va fi audiat în ședința reunită de marți a Comisiilor parlamentare speciale, la ora 15:00.
Adrian Nechita Oros, propus la MInisterul Agriculturii are 54 de ani și este deputat de Cluj. El este profesor universitar doctor în medicină veterinară la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Potrivit hotnews.ro, în 2014, ANI l-a declarat în incompatibilitate pentru că în perioada 20 decembrie 2012 — 8 aprilie 2013, ar fi deținut, simultan, funcția de deputat și calitățile de asociat și administrator la firma Vet Aga Pet. Adrian Oros a contestat în instanță raportul ANI, proces pe care l-a câștigat în vara anului trecut.
Adrian Nechita Oros va fi audiat în ședința reunită de marți a Comisiilor parlamentare speciale, la ora 15:00.
Ioan Marcel Boloș, propunerea pentru Ministerul Fodurilor Europene este fost secretar în Ministerul Transporturilor şi fost director în Primăria Oradea, unde a înfiinţat direcţia care scrie şi coordonează proiectele europene, Boloş este un apropiat al primarului din Oradea, Ilie Bolojan. Este absolvent de Teologie.
Ioan Marcel Boloș va fi audiat în ședința reunită de marți a Comisiilor parlamentare speciale, la ora 09:00.
Virgil Popescu, propus pentru Ministerul Economiei în Guvernul Orban, are 51 de ani și este, din 2016, deputat la prim mandat în Circumscripţia electorală nr. 27 Mehedinți, din partea Partidului Naţional Liberal, potrivit cdep.ro. Este vicepreședinte al Comisiei de Industrii. Este inginer și doctor în management şi a fost secretar de stat în Ministerul Economiei. În 2001 a fost reținut de I.P.J Mehedinți sub suspiciunea infracțiunii de înșelăciune și șantaj. Procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală.
Virgil Popescu va fi audiat în ședința reunită de miercuri a Comisiilor parlamentare speciale, la ora 11:00.
Bogdan Gheorghiu are 44 de ani și este deputat PNL. A rumat cursurile Universităţii Ecologice Bucureşti – Facultatea de Arte – Actorie, iar licenţa a susţinut-o la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi – Facultatea de Actorie. A fost realizator de emisiuni radio – Tv şi a înființat două posturi regionale de televiziune.
Bogdan Gheorghiu va fi audiat în ședința reunită de miercuri a Comisiilor parlamentare speciale, la ora 12:00.
Ionuț Marian Stroe are 40 de ani și a absolvit Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică în anul 2003. A obținut licența de Inginer IT. În perioada 2009 și 2013 a studiat Dreptul, iar în 2014 a obținut a diplomă de master în domeniul drepturilor omului, potrivit gsp.ro.
Stroe e deputat ales în Județul Dolj din partea Partidului Național Liberal. Membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, raportor OSCE la alegerile din Republica Moldova.
Ionut Stroe va fi audiat în ședința reunită de miercuri a Comisiilor parlamentare speciale, la ora 09:00.
Ludovic Orban a declarat că până acum a obținut un număr de 225 de voturi de la partidele care au anunțat susținerea pentru învestitura Guvernului său, transmite mediafax.ro. Se pare că nu suficient, însă în condițiile în care pentru a ajunge la guvernare, Cabinetul lui Orban are nevoie de 233 de voturi.