Reacția CSM la adresa comunicatului DNA. Ce i-a nemulțumit pe magistrați

Mihnea Tălău 16.02.2022, 17:36
Reacția CSM la adresa comunicatului DNA. Ce i-a nemulțumit pe magistrați

După ce Direcţia Naţională Anticorupţie a avut o reacţie în urma adoptării de către Guvern a proiectului privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), Secţia pentru judecători din cadrul CSM îşi exprimă „îngrijorarea şi dezacordul profund” faţă de poziţia publică exprimată de DNA .

Limbaj „agresiv” care denotă „lipsă de respect”

Prin intermediul unui comunicat, Secţia pentru judecători a CSM dezaprobă „agresivitatea” limbajului folosit, din care transpare „lipsa oricărui respect” faţă de puterea judecătorească şi consideră total de neînţeles „încrâncenarea” cu care DNA acţionează, prin suprapunere cu discursul politic total necaracteristic sistemului judiciar, în sensul dobândirii cu orice preţ a competenţei de a urmări penal magistraţii.

Audieri la DNA, după perchezitiile facute la Primaria Capitalei

„Afirmaţiile de o gravitate deosebită din acest comunicat, prin care se atribuie magistraţilor din cadrul instanţelor şi parchetelor, precum şi avocaţilor din cadrul barourilor calitatea de potenţiali subiecţi de anchetă, denotă o mentalitate retrogradă faţă de rolul şi atribuţiile participanţilor la actul de justiţie”, precizează sursa citată.

Judecătorii susțin că comunicatul de marți al DNA face abstracţie de împrejurarea că, în procedura de selecţie a judecătorilor de la cel mai înalt nivel al sistemului judiciar, respectiv de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) , verificarea integrităţii candidaţilor se realizează, potrivit reglementării actuale, printr-o procedură care implică inclusiv solicitarea de relaţii de la parchet sau baroul de avocaţi.

Instituţiile judiciare trebuie să-şi îndeplinească atribuţiile cu bună credinţă

De altfel, implicarea avocaţilor în proceduri de acest tip nu poate fi considerată decât salutară, în spiritul asigurării transparenţei şi a deschiderii sistemului judiciar, mai arată sursa citată.

„În acest context, Secţia pentru judecători susţine în mod ferm necesitatea ca toate instituţiile judiciare să-şi îndeplinească atribuţiile cu bună credinţă, cu respectarea tuturor principiilor care dau conţinut independenţei justiţiei. Secţia pentru judecători nu va abdica de la susţinerea necondiţionată a acestei valori, sens în care analizează în continuare demersurile care se impun faţă de această poziţie inacceptabilă şi solicită tuturor decidenţilor să ia măsurile necesare pentru a readuce instituţiile din sistemul judiciar în limitele stabilite de Constituţie”, au conchis semnatarii comunicatului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...