O fostă judecătoare, acuzată de plagiat, contestă retragerea titlului de doctor în instanță

Mihnea Tălău 11.02.2022, 09:49
O fostă judecătoare, acuzată de plagiat, contestă retragerea titlului de doctor în instanță

În plin scandal al plagiatelor, s-a ajuns să se apeleze și la instanță. Nemulțumită de decizia de plagiat dată de comisia CNATDCU privind teza sa de doctorat, fosta judecătoare Corina Michaela Jîjîie a contestat acest lucru la Curtea de Apel Ploiești.

Jîjîie a scris teza de doctorat „Prevenirea și combaterea criminalității în domeniul mediului înconjurător”, coordonator prof. univ. dr. Gheorghe TOMA, din cadrul Academiei Naționale de Informații ”Mihai Viteazul” (ANIMV).

CNATDCU i-a retras titlul de doctor

Comisia de etica a ANIMV a primit în anul 2019 o sesizare cu privire la suspiciunea de plagiat a lucrării semnate de Jîjîie, suspiciune care s-a confirmat. Astfel, drept consecință fostei judecătoare i-a fost retras în 2020 titlul de doctor.

În primă fază, Corina Jîjîie a contestat inițial la CNATDCU retragerea titlului de doctor, fără rezultat, pentru ca apoi să se adreseze instanței.

Plagiate celebre din istorie
Plagiat

Contestația a fost înregistrată la Curțea de Apel Ploiești, secția de contencios administrativ în noiembrie 2021, iar la ultimul termen de judecată, din data de 8 februarie 2022, instanța a stabilit să admită cererea de seizare a Curţii Constituţionale prin care se solicită excepţia de neconstituţionalitate ”a dispoziţiilor art.170 alin.1 lit.b din Legea nr.1/2011 privind educaţia naţională, raportat la dispoziţiile art.1 alin.5, art.21, art.52 şi art.126 alin.2 din Constituţia României. Amână cauza la data de 22.03.2022, ora 12,30 în vederea administrării probatoriului”, se arată pe  portalul instanțelor de judecată, scrie Digi24.

Surse judiciare citate de pun că solicitarea adresată CCR ar viza legalitatea constituirii comisiei care verifică tezele de doctorat.
În condițiile în care CCR îi va da dreptate magistratului, decizia ar produce urmări importante în mediul academic românesc.

Cine este fostul magistrat

Magistratul face parte din lotul celor șase doctori ale căror titluri au fost retrase de CNATDCU în decembrie 2019. Cei mai cunoscuţi sunt Daniel Andrei Moldoveanu − fost consilier de stat al președintelui Traian Băsescu și fost șef al Comunității Naționale de Informații, Toma Rus – fost şef al Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR, și judecătoarea Corina Jîjîie, fostă șefă a Secției Penale de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Fosta judecătoare s-a remarcat prin faptul ca a fost primul magistrat care a dispus arestarea unui coleg de la instanță suprema.

În plus, Jîjîie a făcut parte – alături de judecătoarele Lavinia Lefterache și Lucia Rog – din completul care a decis condamnarea în primă instanță a lui Liviu Dragnea – în dosarul Referendumului. Ea a condus Secția penală a ICCJ în perioada ianuarie 2012 – ianuarie 2015. Ea s-a pensionat de la data de 15 septembrie 2015.

Toate acestea au loc pe fondul în care există acuzații că și premierul Nicolae Ciucă ar fi devenit doctor în Științe militare cu o teză plagiată. Lucrarea susținută în anul 2003 era intitulată „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...