Război pe față între Guvern și primari: „Ne mint pe toți!” | Cum a decurs întâlnirea cu ministrul Eugen Teodorovici

Ciprian Ioana 17.07.2019, 16:08
Război pe față între Guvern și primari: „Ne mint pe toți!” | Cum a decurs întâlnirea cu ministrul Eugen Teodorovici

Primarii de municipii din România au fost invitați, miercuri, la sediul Ministerului de Finanțe pentru a discuta despre rectificarea bugetară. Numai că întâlnirea cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, s-a transformat într-un scandal de proporții. Cel mai vocal contestatar al șefului de la Finanțe a fost primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, i-a chemat, miercuri, la discuții pe primarii din țară. Punctul principal al agendei e rectificarea bugetară de la sfârșitul lunii, prima din acest an. Executivul caută să împartă banii în așa fel încât să nu supere pe nimeni.

Numai că nu prea-i iese.

Edilii au fost reprezentați de membrii Asociației Municipiilor, conduse de Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 din București. Acesta, însă, a părăsit discuțiile mai devreme și a spus că întâlnirea s-a transformat într-un scandal în toată regula. Robert Negoiță susține că Guvernul nu a reușit să-i convingă că vor beneficia de fondurile necesare pentru a-și desfășura activitatea.

Cu un deficit bugetar care se adâncește, Guvernul descoperă pe zi ce trece că nu poate împăca și capra și varza. Are nevoie de sprijinul primarilor pentru că e an electoral.

Dar odată direcționați banii în teritoriu, ministerele vor avea de suferit.

Război total între Guvern și primari

Primarul sectorului 3 din București, Robert Negoiță, nu a stat nici măcar o oră la întâlnirea cu ministrul Eugen Teodorovici. A ieșit nervos și a acuzat Guvernul că le-a promis primarilor ceva și nu se ține de cuvânt.

„De ce credeţi că ne-au chemat? Promisiunea pentru acest guvern şi acest ministru de Finanţe sunt vorbe goale, vorbe în vânt. Care e valoarea lor? Zero. Nu sunt capabili să îşi respecte angajamentele şi ne mint pe toţi. La aşa ceva nu pot participa. De aceea am ieşit. Să vedeţi care e nivelul de bătaie de joc. Să vă spun cu ce au început – la Abrud au rezolvat problema celor 19 lei şi la Runcu – am aflat şi eu acum că e o comună care se numeşte Runcu – nu au probleme cu încasările. Dacă acesta e Guvern serios şi acesta e ministru de Finanţe, daţi-mi voie să îmi fie jenă de situaţia în care suntem ca să nu spun mai mult!”
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 din București

Guvern vs. primari: cine are dreptate

Primarii susțin, pe de o parte, că au probleme financiare din cauza Guvernului. Au dreptate, dar doar într-o oarecare măsură. Într-adevăr, cota din impozitul pe venit colectat de la salariații din administrațiile lor locale a scăzut, dar și edilii au partea lor de vină.

Atunci când au primit liber la creșterea salariilor, s-au înghesuit să-și crească din pix veniturile personalului. Și apoi au constatat că au rămas fără bani de proiecte și investiții.

La fel de adevărat e și că Guvernul a ajuns la fundul sacului. Știe că are nevoie de primari pentru că e an electoral. Dar a promis prea mult.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, le promisese 1,5 miliarde de lei la următoarea rectificare bugetară pe lângă o sumă similară. Așadar, în total 3 miliarde de lei doar către Primării, sumă alocată prin programul PNDL dar și din scăderea cotei redirecționate din impozitul pe venit.

În tot acest conflict rămâne definitorie o declarație pe care ar fi făcut-o premierul Viorica Dăncilă într-una dintre ședințele CEx ale PSD.

”Este o presiune foarte mare pe buget, dar trebuie să le dăm bani primarilor pentru că urmează alegerile”, ar fi spus șefa Guvernului.

De unde le va da? Rămâne de văzut.

Urmăriți Impact.ro și pe