Război Ucraina: Centrala nucleară de la Zaporojie, plasată sub controlul ruşilor

Beatrice Dumitru 13.03.2022, 11:11
Război Ucraina: Centrala nucleară de la Zaporojie, plasată sub controlul ruşilor

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost lovită de forțele ruse la începutul lunii martie provocând un incendiu. Autorițăile ucrainene avertizau că în cazul în care va exploda ar fi de zece ori mai rău decât la Cernobîl. Acum, centrala care furnizează 25% din energia Ucrainei este revendicată de Rusia.

Rusia revendică centrala de la Zaporojie

Oficialii ruși au sosit la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, cerând să preia controlul asupra instalației, potrivit unui comunicat al Energoatom, compania de energie nucleară de stat din Ucraina.

Centrala nucleară Zaporojie a a fost ocupată de forțele ruse de mai bine de o săptămână, Energoatom susținând că angajații săi au fost forțați să lucreze „sub amenințare”. De asemenea, Energoatom a precizat că 11 persoane de la Rosatom, compania de stat rusă de energie atomică, au sosit vineri la centrală și că un reprezentant al grupului a spus că centrala aparține acum Rusiei.

Război Ucraina: Centrala nucleară de la Zaporojie, plasată sub controlul rușilor
Forțele ruse , asalt asupra Ucrainei.

Potrivit unui reprezentant al acestui grup, ei au fost trimiși să evalueze securitatea nucleară după bombardarea și confiscarea stației, precum și pentru a oferi asistență pentru reparații. Un alt motiv pentru apariția lor a fost exprimat ca fiind refuzul conducerii pro-ucrainene și al personalului ZNPP de a coopera cu invadatorii”, se arată în comunicatul preluat de CNN.

Forțele ruse au atacat centrala de la Zaporojie

Potrivit comunicatului, cei doi ingineri de nivel înalt de la centralele nucleare rusești din Balakovo și Rostov se numără printre cei 11 ruși care au sosit vineri.

Cele șase unități electrice de la centrală sunt în funcțiune, dar  conducerea stației este nevoită să convină asupra tuturor problemelor tehnice cu rușii.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a precizat că două dintre cele patru linii electrice de înaltă tensiune ale centralei au fost avariate, dar cantitatea de energie de care are nevoie centrala pentru a continua să funcționeze în siguranță poate fi furnizată cu o singură linie disponibilă.

Pe 3 martie, forțele ruse au lovit centrala nucleară Zaporojie, situată în centrul Ucrainei, declanșând un incendiu care a ajuns la una dintre unitățile acesteia.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...