Rata de infectare în București a trecut de 2 la mia de locuitori. Ce restricții s-ar putea impune

Badea Violeta 17.09.2021, 13:32
Rata de infectare în București a trecut de 2 la mia de locuitori. Ce restricții s-ar putea impune

Vești proaste pentru bucureșteni! Incidența cumulată a cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile a depășit pragul de 2 infectări la mia de locuitori. Iată ce restricții s-ar putea impune pentru locuitorii din Capitală.

Capitala a trecut de 2 cazuri la mia de locuitori

Anunț important pentru locuitorii din București. Conform informațiilor venite de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), Capitala a ajuns vineri, 17 septembrie, la pragul de 2,05 cazuri la mia de locuitori și s-ar putea impune noi restricții în orele următoare. Joi, 16 septembrie, valoarea acestui coeficient era 1,93. Datele arătau că s-au înregistrat 604 cazuri noi de Covid-19.

La nivelul Municipiului București și al județelor, Direcția de Sănătate Publică este cea care se ocupă cu calculul coeficientului infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la o mie de locuitori. În urma creșterii numărului de cazuri, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență poate stabili noi restricții, dar cel mai probabil se va aștepta o analiză a celor de la DSP București.

Amintim că în ultima Hotărâre de Guvern care prelungește starea de alertă, mai exact HG 932 din data de 9 septembrie 2021, se stabilesc două praguri de la care se impun interdicții și se închid locuri (2-3 la mia de locuitori și peste 3 la mia de locuitori), precum alte două praguri de la care se instituie carantina de noapte, fie doar în weekend, fie permanent (4 și 7,5 la mia de locuitori, respectiv).

Până pe 16 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.135.027 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Un număr de 1.073.552 de pacienți au fost declarați vindecați. Tot ieri,16 septembrie, au fost confirmate 4.441 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus.

Capitala a trecut de 2 cazuri la mia de locuitori
Capitala a trecut de 2 cazuri la mia de locuitori

Ce restricții s-ar putea impune în București

– activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00-2:00;

– competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane. Accesul permis doar pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau testate;

– masca obligatorie în apropierea şcolilor;

– organizărea de nunți, botezuri sau alte evenimente cu un număr de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior;

– organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să fie posibilă cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție și doar pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau testate;

– în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie.