Cazurile noi de covid-19, în creştere în Capitală. Ce restricţii ar putea fi impuse în Bucureşti

Stan Filon 17.09.2021, 09:01
Cazurile noi de covid-19, în creştere în Capitală. Ce restricţii ar putea fi impuse în Bucureşti

Autoritățile sunt la un pas să impună din nou restricții în București, unde număul de cazuri noi de coronavirus este în plină creștere! Rata de incidenţă a ajuns la 1.93, anunţă DSP Bucureşti, iar primele restricții vor fi dicatate când se va ajunge la 2 la mie, potrivit noilor reguli.

Autoritățile din București, la un pas să dicteze noi restricții

Așadar, Capitala se află la doar un pas de reintroducerea restricțiilor. Dar ce se întâmplă după depășirea ratei de infectare de 2 la mie? Ei bine, legea spune că în scenariul galben, cinematografele, spectacolele sau concertele sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie.

Tot noile reguli spun că se permite organizarea de nunţi şi botezuri cu un număr de participanţi de maxim 150 de persoane în exterior sau maxim 100 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior şi/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.

Autoritatile din Bucuresti, la un pas sa dicteze noi restrictii
Autoritatile din Bucuresti, la un pas sa dicteze noi restrictii

Ce se întâmplă în scenariul galben

Regulile spun că se pot organiza și nunți cu maximum 300 de persoane la interior, doar dacă partipanții la eveniment sunt vaccinați, dar pot participa și persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. În plus, fiecare participant trebuie să aibă la dispozișie 2 metri pătrați fiecare.

Tot în scenariul galben, în spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimun 1 metru între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau care pot prezenta rezultatul negativ al unui test rapid. Arenele pot fi pline de spectatori doar în cazul în care participanții sunt vaccinați.

Raed Arafat a spus că certificatul verde va fi obligatoriu la intrarea în restaurante, cinematografe, cafenele, săli de cinematografe, malluri, la nunți și botezuri. ”În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții: organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, dacă este incidența mai mare sau în anumite situații să folosești această modalitate de verificare. Există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoanei. Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene deja și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice”, a spus Raed Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe