Raluca Turcan despre recalcularea pensiilor. Ce se întâmplă acum cu adeverinţele de vechime. Veste bună pentru români

Ana Anitoiu, Mihai Roșoiu 26.05.2021, 21:27
Raluca Turcan despre recalcularea pensiilor. Ce se întâmplă acum cu adeverinţele de vechime. Veste bună pentru români

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a dat un nou ordin pentru recalcularea pensiilor. Oficialul a explicat miercuri ce urmează să se întâmple cu adeverințele de vechime, în contextul în care până acum unele case de pensii le acceptau iar altele nu, motiv pentru care unii pensionari au decis să se adreseze instanțelor.

Raluca Turcan, despre motivul pentru care a emis noul ordin referitor la recalcularea pensiilor

Ministrul Muncii a explicat că a decis să emită un noul ordin din două motive. În primul rând, unii dintre pensionari se adresau Caselor Judeţene de Pensii deoarece în dosarele lor de pensii aveau o serie de documente cu factori suplimentari de contributivitate.

”Doi: neexistând un cadru legal până în momentul de faţă care să oblige Casele Judeţene de Pensii să ia în evaluare aceşti factori de contributivitate, comportamentul era diferit: unele case acceptau şi includeau în baza de date din dosarele de pensii aceste adeverinţe, altele nu, lucru care evident crea şi creează în continuare un tratament discriminatoriu”, a mai explicat Raluca Turcan.

Raluca Turcan despre recalcularea pensiilor. Ce se intampla acum cu adeverintele de vechime
Raluca Turcan

Ce se întâmplă cu adeverinţele de vechime

De asemenea, Raluca Turcan a spus că în urma acestui ordin, toate Casele Judeţene de Pensii trebuie să trateze la fel toate cererile pensionarilor cu privire la informaţiile luate în calcul în dosarele de pensie.

„După ce terminăm noua lege a pensiilor dorim cu toţii ca orice dosar cu şină să nu mai fie deschis şi toate informaţiile care atestă contributivitate, vechime, specializare, să fie operate în format electronic. Aceasta a fost solicitarea pe care am făcut-o astăzi Caselor Judeţene de Pensii – să ia în serios acest proces, să trateze oamenii cu empatie, pentru că sunt unii care pe bună dreptate aveau adeverinţe care să ateste contributivitate pentru dosare, dar întrucât s-au pensionat înainte de anul 2001, când anumiţi factori de contributivitate nu erau luaţi în calcul, atunci nu şi-au mai depus documentele la dosare.

Deci din acest moment există această obligaţie de tratament unitar a Caselor Judeţene de Pensii pentru oameni care chiar aşteaptă să li se facă dreptate, întâi şi întâi prin îmbunătăţirea tuturor informaţiilor din dosare şi apoi prin recalcularea finală a pensiilor”, a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii: ”Sunt cheltuieli în instanţă din ce în ce mai mari”

Totodată, ministrul Muncii a spus că în instanță cheltuielile sunt din ce în ce mai mari, deoarece mulți pensionari continuă să câștige procese prin care contestă nivelul pensiilor calculate de stat. Raluca Turcan a spus la cât s-au ridicat cheltuielile de judecată plătite de către Casa Naţională de Pensii în primul trimestru al acestui an.

„Dacă anul trecut am plătit pentru procesele câştigate de pensionari împotriva statului român 10 milioane de lei, doar în primul trimestru al acestui an cheltuielile de judecată plătite de către Casa Naţională de Pensii se ridică la 3,2 milioane de lei, ceea ce ar însemna, în acelaşi ritm, până la finalul anului, să depăşim 13 milioane de lei. Evident că până nu venim cu o lege a pensiilor, este foarte posibil ca şirul proceselor să continue”, a spus Raluca Turcan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...