Pensii 2021. Cât costă să cumperi şase ani de vechime în cartea de muncă

Stan Filon, George Capoeanu 26.05.2021, 15:43
Pensii 2021. Cât costă să cumperi şase ani de vechime în cartea de muncă

Vin vești bune pentru românii care nu se pot bucura de pensie, deoarece au goluri pe cartea de muncă. Termenul în care se poate cumpăra vechime în muncă a fost prelungit de autorități, astfel încât cei care mai au nevoie de câțiva ani vechime în muncă pentru a ieși la pensie să poată plăti pentru aceștia.

Cât costă să cumperi şase ani de vechime în cartea de muncă

Legea care prelungește termenul în care românii pot cumpăra vechime în muncă urmează să fie votată în Camera Deputaților. Astfel, românii care vor să cumpere vechime în câmpul muncii o pot face de la 1 septembrie 2021 până la 1 septembrie 2023.

Româniiși-au putut cumpăra vechime la pensie chiar de la începutul anului 2021. Aceștia au plătit acele contribuţii care s-ar fi încasat lunar dacă ar fi muncit, raportat la cel puţin salariul minim din acea perioadă potrivit unui document publicat pe siteul Ministerului Muncii.

Cat costa sa cumperi sase ani de vechime in cartea de munca
Cat costa sa cumperi sase ani de vechime in cartea de munca

Mii de români au cumpărat vechime în muncă

Mai exact românii care nu îndeplinesc condiţia stagiului minim de cotizare pentru a accede la o categorie de pensii din sistemul public pot cumpăra cel mult șase ani vechime în câmpul muncii. Mai jos veți găsi exact cât costă vechimea în câmpul muncii. ”Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale”, se arată în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii pensiilor publice, postat în dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii.

Mii de români au optat pentru această variană doar ca să iasă la pensie. Până acum şi-au cumpărat vechime în jur de 6.000 de persoane, iar valoarea totală este de 50 de milioane de lei.

Pensii 2021. Iată cine îşi poate cumpăra vechime

  • trebuie să aveţi peste 18 ani
  • să aveţi goluri în cartea de muncă
  • puteţi cumpăra vechime în orice perioadă în care vă lipsesc ani din cartea de muncă
  • perioada maximă cumpărată nu poate depăşi cumulat 6 ani
  • trebuie să faceţi cerere la Casele Judeteţe de Pensii

Pensii 2021. Cât costă să vă cumpăraţi vechime

– 6 ani de vechime (între 2013 şi 2018) – 23.200 de lei
– plata se poate face şi în rate

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...