Ce se întâmplă cu pensiile? Raluca Turcan a făcut anunţul mult aşteptat de români

Ana Anitoiu 21.05.2021, 12:14
Ce se întâmplă cu pensiile? Raluca Turcan a făcut anunţul mult aşteptat de români

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a făcut joi un anunț referitor la recalcularea pensiilor din România. Oficialul Guvernului Cîțu a precizat câte dosare au fost evaluate până la data de 20 mai și ce urmează să se întâmple după ce toate cele rămase vor fi rezolvate.

Raluca Turcan, despre ce se întâmplă cu pensiile

Potrivit ministrului Muncii, până la data de 20 mai au fost evaluate în total 264.544 de dosare, iar procesul continuă, cu scopul de a fi reduse inechitățile. Această recalculare ar putea fi echivalentă cu o indexare pentru milioane de pensionari din țară.

”Până acum avem 264.544 de dosare care au fost evaluate. Pregătirea tuturor dosarelor de pensii pentru recalculare prin introducerea unor factori de contributivitate suplimentară pentru a reduce inechitățile și să ajungem în România să avem la pregătire egală, vechime egală, pensia să fie egală”, a spus Raluca Turcan, potrivit Realitatea Plus.

Ce se intampla cu pensiile Raluca Turcan a facut anuntul mult asteptat de romani
Raluca Turcan

Raluca Turcan, atac la adresa parlamentarilor care își cer pensiile speciale înapoi

De asemenea, Raluca Turcan i-a criticat pe acei parlamentari care au decis să își ceară pensiile speciale înapoi în instanță, în contextul în care în România există 900.000 de pensionari care primesc suma minimă.

”Nu înseamnă că pensionarii în număr mare nu o duc greu. Pentru că avem 900 de mii de pensionari cu pensia minimă și 2,7 milioane de pensionari plătiți între pensia minimă și pensia medie, care este de 1500 de lei aproximativ. Iar dacă pensionarii care trăiesc dintr-un venit de 800 de lei speră, în continuare, la o majorare, parlamentarii ale căror pensii speciale au fost tăiate speră și ei că le vor primi înapoi. Mulți au contestat decizia în instanță. Comportamentul celor care au contestat această decizie mi se pare rușinos”, a mai spus ministrul Muncii.

Raluca Turcan, despre ce se va întâmpla după recalcularea pensiilor

Totodată, Raluca Turcan a spus că imediat după ce toate dosarele de pensii vor fi rezolvate, o nouă lege a pensiilor ar putea fi pregătită într-un an. Ministrul Muncii a adăugat că până la finalul acestui an nu vor fi indexări, deoarece anul trecut pensiile au fost majorate cu 14%.

”Li s-a spus celor aproximativ cinci milioane de pensionari că de la 1 septembrie 2021 pensiile vor creşte cu 40%. Aproape că aţi fi crezut că e posibil să se întâmple lucrul acesta. Şi eu am crezut, dar am constatat că, pentru a putea majora toate pensiile cu 40%, ai nevoie de digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, astfel încât ele să fie într-un format electronic şi să li se aplice o formulă de calcul ca ulterior să se întâmple recalcularea pensiilor.

250.000 de dosare de pensii în România arată aşa: dosar cu şină. Cum puteau fi operate modificări pe dosare cu şină? Să ne răspundă cei care au vândut iluzii ani la rând. 1,3 milioane de dosare se află într-un format digital, dar primitiv şi restul dosarelor într-un format niţel mai avansat dar, incompatibil între Casele judeţene de pensii între ele şi de foarte multe ori cu nesincronizări între Casele judeţene de pensii şi Casa Naţională de Pensii. Cam aşa arăta sistemul de pensii în România până să începem acest proces fără precedent (de recalculare a pensiilor, n.r.)”, spunea ministrul Muncii, în luna aprilie.

Urmăriți Impact.ro și pe