Rafila anunță prima măsură de relaxare. Ce spune despre valul șase

Mihnea Tălău 21.02.2022, 15:15
Rafila anunță prima măsură de relaxare. Ce spune despre valul șase

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, luni, despre probabilitatea unui al șaselea val cât și despre măsurile de relaxare care urmează a fi luate în perioada imediat următoare. El a spus că își dorește ca Sărbătorile Pascale să fie unele fără restricții în România.

„Nu ne punem problema unui val şase”

Potrivit lui Rafila, în acest moment nu se pune problema unui val șase. Se poate spune că este o imunitate de grup.

„Nu ne punem problema unui val şase în acest moment. Este vorba despre imunitatea obţinută la nivel populaţional fie prin trecerea prin boală, fie prin vaccinare, fie prin amândouă. Studiile sunt destul de limitate”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătății este de părere că trebuiesc luate și măsuri de relaxare. În acest sens s-a constituit un comitet consultativ cu reprezentanții diverselor tipuri de activități economice.

„Ulterior alte măsuri trebuie să permită întoarcerea la o activitate economică și socială normală și mai ales predictibilitatea organizării diverselor tipuri de activități economice și perioada următoare e foarte importantă.

 

Săptămâna trecută am aprobat Ordinul de constituire a unui comitet consultativ cu reprezentanții industriilor încât să luăm aceste măsuri după consultare cu dânșii. Ne dorim să ave un calendar clar.

Măsurile de relaxare trebuie luate gradual mai ales că suntem într-o situație în care scăderea numărului de cazuri nu s-a corelat cu o scădere a numărului de cazuri internate și mai puțin s-a corectat cu cazurile la ATI. Așteptăm ca și acești indicatori să intre într-o scădere constantă.

Cu echilibru și profesionalism putem să depășim aceste săptămâni de nerăbdare care sunt justificate. Și eu îmi doresc să avem sărbătorile de Paște fără restricții în România”, a declarat Rafila.

Prima măsură de relaxare, renunţarea la utilizarea măştilor în exterior

El susține că prima măsură de relaxare ar fi legată de renunţarea utilizării măştilor în exterior.

„Eu cred că o primă măsură va fi legată de renunţarea utilizării măştilor în exterior, mai puţin în spaţiile aglomerate, şi este o măsură de bun simţ şi ulterior alte măsuri. (…) Ne dorim să avem un calendar clar, care să ţină cont de nişte indicatori măsurabili şi care să permită o reluare şi sustenabilitatea, că una este să reiei şi altceva este să menţii sustenabilă o anumită decizie cât mai mult timp, aşa cum ne dorim cu toţii”, a conchis Ministrul Sănătății.

Astfel, relaxarea va fi făcută gradual și ţinând cont de ceea ce se întâmplă în spitalele din România.

 

Urmăriți Impact.ro și pe