Fără măşti textile în şcoli şi facultăţi. Ce vor trebui să poarte elevii şi studenţii în noul an şcolar

Badea Violeta, Ștefan Olteanu 24.08.2021, 17:44
Fără măşti textile în şcoli şi facultăţi. Ce vor trebui să poarte elevii şi studenţii în noul an şcolar

Mai sunt doar câteva săptămâni până la începerea noului an școlar, iar ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, face un apel către profesori și elevi să țină cont de toate măsurile de protecţie pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în unitățile de învățământ. Oficialul a subliniat că în școli vor fi interzise măștile textile. Iată ce vor trebui să poarte elevii şi studenţii în noul an şcolar!

Măştile textile vor fi interzise în școli și facultăți

Ioana Mihăilă a declarat, marți, 24 august, că elevii și studenții vor fi obligați să poarte doar măști de uz medical. Aceasta a ținut să precizeze că se va mai mai permite utilizarea măștilor textile.

„Avem în vedere menținerea acestor măsuri deoarece cifrele privind severitatea infecției la copii sunt îngrijorătoare atât la nivel internațional, cât și la nivel național”, a spus Ioana Mihăilă.

De asemenea, ministrul a vorbit despre pregătirea noului an școlar. Aceasta a amintit că s-a ales varianta participării fizice a elevilor la școală, cu respectarea normelor de protecție până când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor se menține sub 6 la mia de locuitori.

Ioana Mihaila a declarat ca elevii si studentii vor fi obligati sa poarte doar masti de uz medical
Ioana Mihaila a declarat ca elevii si studentii vor fi obligati sa poarte doar masti de uz medical

Masca este obligatorie doar în spațiile închise

Dacă incidența va depăși această limită, ministrul a spus că există varianta ca învățământul să revină la online. O altă variantă este aceea de a trece în online doar elevii nevaccinați și netrecuți prin boală. Momentan, toții elevii se vor întoarce fizic la școală și sunt rugați să respecte măsurile de siguranță.

Masca este obligatorie la școală doar în spațiile închise. În spațiile deschise masca nu va fi obligatorie, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar, unde va fi destul de dificil să se păstreze distanțarea fizică.

„Activitatea sportivă se poate desfășura preferabil în spații exterioare. În cazul în care condițiile meteo nu permit acest lucru, se pot desfășura în interior până la incidența de 2 la mie, fără mască de protecție“, a mai adăugat Ioana Mihăilă.

Premierul Cîțu a cerut verificarea unităților de învățământ

Premierul Florin Cîțu a declarat marți, 24 august, că a cerut o verificare a tututor clădirilor în care funcţionează şcolile, acolo unde nu s-au făcut încă. Acesta a spus că vrea să elimine orice problemă, fiindcă își dorește ca anul școlar să înceapă în condiții de siguranță din punct de vedere al sănătății elevilor.

„În ceea ce priveşte anul şcolar, este clar că avem nevoie de o verificare a tututor clădirilor în care funcţionează şcolile, acolo unde nu s-au făcut încă. Deci aceasta este prioritatea zero.

Vreau să eliminăm din start acele probleme, acolo unde sunt pericole, unde sunt şcolile cu probleme şi să vedem cum putem să rezolvăm situaţia. Aş vrea să eliminăm anul acesta, pe cât posibil, discuţii sau disfuncţionalităţi pe care le vedem la fiecare început de an şcolar”, a precizat Florin Cîţu.

De asemenea, oficialul a mai adăugat că trebuie ţinut cont şi de măsurile de protecţie pentru prevenirea răspândirii virusului Covid-19 în unitățile de învățământ.

„Pe de altă parte este adevărat că suntem încă în pandemie şi trebuie să ţinem cont de acest lucru. Eu am spus că vreau să începem şcoala cu prezenţă fizică şi să rămână aşa măsurile.

Să respectăm toate normele pe care le avem de protecţie împotriva COVID. Deci pentru începerea anului şcolar priorităţile zero sunt siguranţa copiilor, bineînţeles în condiţii de pandemie să rămână anul şcolar cu prezenţă fizică”, a subliniat premierul.

Urmăriți Impact.ro și pe