Ministrul Sănătății: Eu vă încurajez să purtaţi masca în continuare până când ştiu sigur că situaţia din spitale a ajuns la normalitate

Ana Anitoiu 18.02.2022, 14:23
Ministrul Sănătății: Eu vă încurajez să purtaţi masca în continuare până când ştiu sigur că situaţia din spitale a ajuns la normalitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a încurajat românii, vineri, să poarte masca de protecție în continuare, mai ales în spațiile publice închise, până când va putea spune sigur că situația din spitale a ajuns la normalitate, iar transmiterea comunitară a SARS-CoV-2 a luat sfârșit în țară.

Ministrul Sănătății, despre măștile de protecție

Într-o conferință de presă pe care a susținut-o la Călărași, Alexandru Rafila a precizat că recomandările specialiștilor ar trebui să primeze față de dezbaterile referitoare la constituționalitatea unei măsuri.

„Este o recomandare (cu privire la măștile de protecție, n.r.) şi cred că recomandările specialiştilor ar trebui să fie mai puternice în argumentaţie decât dezbaterile pe baza unei prevederi legată de o ordonanţă şi constituţionalitatea ei.

Este discuţia aceasta legată de constituţionalitatea unei ordonanţe de urgenţă, constituţionalitatea şi o problemă formală dacă vreţi de procedură nu au legătură cu sănătatea publică. Trebuie toţi să fim conştienţi, să încercăm să limităm transmiterea bolii, să ne protejăm pe noi şi pe cei apropiaţi şi lucrul acesta ne va duce cât mai repede la normalitate”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sanatatii: Eu va incurajez sa purtati masca in continuare
Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Alexandru Rafila nu a precizat un termen cu privire la relaxarea restricțiilor în țară. Ministrul a spus, însă, că este necesară integrarea permanentă în sistemul medical a celor care au lucrat în spitale în timpul stării de alertă.

Alexandru Rafila: „Se pot face spitale în România”

Cu aceeași ocazie, ministrul Alexandru Rafila a lăudat Compania Naţională de Investiţii (CNI) pentru că a reuşit să finalizeze un pavilion cu peste 200 de paturi în spitalul din Călăraşi. Investiția a fost în valoare de 20 de milioane de euro.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„CNI demonstrează în Călăraşi că se pot face spitale în România, iar acest lucru trebuie să ne ducă la o mică reflecţie legată de modul în care noi trebuie să abordăm construcţia de spitale.

Este bine că avem acest PNRR şi este important să alegem spitalele potrivite care răspund nevoilor reale de servicii de sănătate din judeţele României şi să le putem construi cu costuri cât mai mici, ca să facem cât mai multe”, a mai spus ministrul Sănătății.

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian” din municipiul Călăraş, pe care l-a vizitat vineri ministrul Sănătății, are 571 de paturi pentru spitalizare continuă. În această unitate sanitară sunt tratate persoane din tot județul care au urgenţe traumatice, chirurgicale şi cardiovasculare. În plus, există şi o secție ce este dedicată pacienților care au fost diagnosticați cu COVID-19.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...