SPECIAL

Raed Arafat scapă de urmărirea penală în cazul achizițiilor din pandemie: „Mi-a transformat ultimele 6 luni din viata mea într-un coșmar”

Gabriela del Pupo 28.04.2022, 12:52
Raed Arafat scapă de urmărirea penală în cazul achizițiilor din pandemie: „Mi-a transformat ultimele 6 luni din viata mea într-un coșmar”

Achizițiile din perioada pandemiei au făcut obiectul mai multor sesizări la DNA de către Curtea de Conturi. În  acest context procurorii au făcut cereri în instanță de redeschidere a unor dosare mai vechi care priveau achiziții publice, printre care și un dosar în care Raed Arafat era acuzat de abuz în serviciu pentru achiziții din 2013 la IGSU.

Judecătorii de la Tribunalul București au decis însă să respingă cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul lui Raed Arafat. Acesta a reacționat în această dimineață după aflarea veștii și a spus că va veni în perioada următoare cu detalii și documente despre aceste acuzații. De asemenea cererea lui Raed Arafat de sesizare a Curții Constituționale a fost admisă. În contextul sesizărilor primite de DNA, procurorii au decis să ceară redeschiderea unui dosar din 2013 care privea achizițiile publice la IGSU, dosar clasat de procurori.

„Am aflat vestea ca DNA a pierdut în tentativa sa, ilegală și bizară, de a redeschide un dosar vechi, clasat”

Raed Arafat era acuzat de abuz în serviciu în dosarul care ar fi trebuit redeschis de judecătorii TMB.

„Astăzi dimineață, după mai multe înfățișări și amânări, am aflat vestea ca DNA a pierdut în tentativa sa, ilegală și bizară, de a redeschide un dosar vechi, clasat, pentru a ma urmări penal pentru “abuz în serviciu”.
Urmează sa ies cu explicații amănunțite despre acest dosar și despre aceasta tentativa nejustificata și abuziva care m-a vizat, m-a vulnerabilizat în fata opiniei publice, si mi-a transformat ultimele 6 luni din viata mea într-un coșmar, știind foarte bine ca nu sunt vinovat cu nimic, fiind ținta unui abuz.
Veți afla întreaga poveste cu documente și cu date precise în cursul zilei de azi, sau cel târziu mâine!” a postat Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

Acesta a postat și decizia instanței Tribunalului București. Menționăm faptul că un dosar clasat de un procuror poate fi redeschis după ce șeful ierarhic al procurorului cere instanței

„TMB admite cererea lui Raed Arafat de sesizare a CCR exceptia de neconstitutionalitate în dosarul cu nr 31573/3/2021 Raed Arafat și respinge cererea formulată de Parchetului de pe lăngă ICCJ.

În temeiul art.29 alin. 4 din legea nr.47/1992, sesizează Curtea Constitutională cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozițiilor art.335, alin 1 din Codul de procedură penală in raport cu art, 1 al8n 5. Art, 20alin1, art. 16, art.53 alin. 2 și art 132 alin. 1 din Constituția României, invocată de intimatul Raed Arafat, în dosarul cu nr. 31573/3/2021 al Tribunalului București- Secția I penală. Un exemplar al încheierii, împreună cu numele părților și datele de identificare se va înainta Curții Constituționale a României. În temeiul art 335 alin.4 teza a II a și alin.41 C.proc.pen., respinge cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie și Justitie.

Infirma soluția de redeschidere a urmăriri penale efectuate în dosarul nr. 367/P/2013, al Parchetului de pe lăngă Înalta Curte de Casatie și Justiție- Sectia de Combatere a Corupției, solutie dispusă prin ordonanța din data de 01.11.2021, emisă de procuror șef al Sectiei de combatere a corupție din cadru Direcția Națională Anticoruptie- sectia de combatere a Coruptiei, in dosarul nr 163/II/2-2021. În baza art. 275 alin. 3 C. Proc.pen, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitiv. Pronunțată azi 27.04.2022, prin punerea la dispoziție prin mijlocirea grefei instanței „

Perchezitii in dosarul Unifarm
Unifarm

Care erau acuzațiile în dosarul din 2013?

Procurorii DNA aveau în desfășurare încă din anul 2013 un dosar, în care anchetau aceste achiziții publice în sistemul de urgentă din România. Procurorii au anchetat activitatea lui Dan Gorgan, patronul firmei Deltamed. Firma câştiga licitaţie după licitaţie la sistemul naţional de urgenţă. Firma ar fi donat mai apoi o parte dintre acești bani, cu generozitate, Fundaţiei pentru SMURD a lui Raed Arafat. Iată mai jos componența Consiliului Director al Fundației conform stareapresei.ro.

Dl. Dr. Raed ARAFAT, Presedintele Consiliului director
Dl. General locotenent Vladimir SECARA, Vice-presedintele Consiliului director, Inspector General, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta
Dl. Adrian DITA, Director Corporate Affairs, IRS Management Group
Dl. Frank HAJDINJAK, Director General, E.ON România
Dl. Emil HUREZEANU, Scriitor, publicist si reputat analist politic
Dna. Mihaela RADULESCU, Realizatoare si moderatoare consacrata de emisiuni de radio si televiziune
Dl. Alex SERBAN, Senior Partner, Serban & Musneci Associates
Dl. Radu TUDOR, Editorialist, analist pe probleme militare „Jurnalul National”

Dosarul de la DNA al lui Raed Arafat cu numărul 367/P/2013, a consfințit începerea urmăririi penale acesta fiind acuzat de abuz în serviciu. Procuror de caz a fost Remus Budai care, după 44 de luni, a constatat că dosarul trebuie clasat, deși elementele din cadrul dosarului pot fi catalogate cel puțin controversate și nu explică această clasare.

În 2011, Raed Arafat, în calitate de secretar de stat în Ministerul Sănătății, ar făcut achiziții-record: 80 de milioane de lei, pentru 236 de ambulanțe oferite de două companii „campioane” la achiziții din bani publici: Porsche România și Deltamed SRL Cluj. Câștigătorii urmau să livreze între 800 și 1.000 de ambulanțe.

Ce instituții implică dosarul achizițiilor din pandemie?

Curtea de Conturi prezintă pe site-ul instituției „Situația sesizărilor penale adresate organelor de urmărire penală de către Curtea de Conturi în anul 2020”. În instituțiil de mai jos inspectorii au găsit nereguli și au sesizat DNA:

  • Compania Națională Unifarm SA – Raport de control nr. 40628/08.07.2020: Abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals. Prejudiciu estimat 319.807.361 lei. Organul de urmărire penală sesizat: DNA.
  • Compania Națională Unifarm SA – Raport de follow-up nr.40859/15.07.2020: Art.64 din Legea nr.94/1992. Prejudiciu estimat 536.756 lei. Organul de urmărire penală sesizat: Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
  • Ministerul Sănătății – Raport de control nr.40608/07.07.2020: Abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals. Prejudiciu estimat 2.875.160 lei. Organul de urmărire penală sesizat: DNA.
  • Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – Raport de control nr.5442/07.07.2020: Abuz în serviciu. Prejudiciu estimat 10.931.460 lei. Organul de urmărire penală sesizat: DNA.
    Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate – Raport de control nr.3879/17.07.2020: Abuz in serviciu. Organul de urmărire penală sesizat: DNA.
  • Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – Raport de control nr.5442/07.07.2020: Abuz in serviciu. Prejudiciu estimat 4.272.180 lei. Organul de urmărire penală sesizat: DNA.

În cazul lui Adrian Ionel, fostul director al Unifarm, soluția pe fond urmează să se pronunțe pe 6 mai.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...