Raed Arafat, primele declaraţii după ce românii s-au revoltat din cauza geamandurilor în formă de cruce de pe litoral. „Am comis-o din nou”

Ana Anitoiu 13.06.2022, 15:21

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a făcut primele declaraţii, luni, după ce românii s-au revoltat din cauza geamandurilor în formă de cruce de pe litoralul Mării Negre. Medicul a criticat faptul că o astfel de inițiativă pentru prevenirea înecurilor în sezonul de vară, în loc să fie apreciată, a stârnit nemulțumiri.

Raed Arafat, despre revolta stârnită de geamandurile în formă de cruce

Șeful DSU a scris, pe pagina sa de Facebook, că geamandurile în formă de cruce fac parte dintr-un proiect ce a fost conceput de specialiști, în urmă cu doi ani, cu finanțare din fonduri non-guvernamentale. Scopul este semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani.

„Ca să fie vizibil și să atragă atenția, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roșie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanță, iar când te apropii de ea și mai mult, poți citi și textul de avertizare, atrăgându-ți atenția că deja ești foarte aproape de pericol.

Poate din lipsa de subiecte în spațiul public, și prin grija unor personaje care indiferent ce am face, tot prost e, s-a umplut Facebook și media de comentarii, inclusiv a unor așa-ziși responsabili în domeniul salvării din mare,

pentru care interesul principal este de a nu deranja și a se înscrie în trendul criticilor în loc de a fi interesați de salvarea de vieți și de implementarea unor metode inovative cu probabilitatea că prin noile metode câteva vieți să fie salavate”, a scris Raed Arafat, care și-a început mesajul cu o notă de ironie, menționând că „Am comis-o din nou!”.

Raed Arafat, declaratii dupa ce romanii s-au revoltat din cauza geamandurilor in forma de cruce
Raed Arafat. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Raed Arafat, răspuns dur la nemulțumirile stârnite de geamandurile în formă de cruce

De asemenea, Raed Arafat a atras atenția că forma de cruce a unei geamanduri văzută de la distanță are un impact mult mai mic asupra adulților, dar mai ales a copiilor, decât o misiune de salvare reușită sau nu a unei persoane înecate în mare. Medicul a subliniat că o astfel de scenă ar fi mult mai traumatizantă pentru cei care se vor relaxa pe litoralul românesc în această vară.

Raed Arafat a menționat că atacurile la adresa acestei inițiative sunt „nefondate” și nu pot avea ca efect decât descurajarea altor astfel de demersuri ce vin în serviciul populației. Șeful DSU a precizat că, în total, sunt cinci geamanduri în formă de cruce; două dintre ele la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche și una la Saturn.

Raed Arafat, despre criticile referitoare la Ro-Alert

Totodată, în mesajul său, Raed Arafat s-a referit la criticile cu privire la mesajele Ro-Alert. Șeful DSU a menționat că a primit recent o reclamație de la o femeie care îl acuza că este urmărită de aceste avertizări până și în Grecia, fără să țină seama de faptul că, de fapt, mesajul respectiv fusese emis de autoritățile elene.

„Și în cazul Ro-Alert, am uitat că evenimentul declanșator pentru a instala un astfel de sistem a fost decesul a 6 persoane în urma unei furtuni, care a durat câteva minute, în anul 2017. La începutul anului 2018 sistemul a fost deja instalat și operațional.

Niciodată după un mesaj dat nu scăpăm de comentarii și critici venite din partea celor deranjați, fără a se gândi că unii aveau nevoie de acest mesaj ca să se protejeze pentru că nu toți sunt în casele lor și nu toți sunt în locuri ferite de impactul periculos al unei furtuni, de exemplu”, a transmis Raed Arafat.

Șeful DSU a criticat și persoanele „iresponsabile” care încearcă să învețe alți oameni cum să dezactiveze mesajele Ro-Alert. Medicul a atras atenția că, în acest fel, acei români nu mai pot primi mesaje de avertizare din partea autorităților.

Medicul Raed Arafat anticipează că tot aceste persoane vor fi primele care vor acuza că nu s-a făcut tot posibilul pentru a preveni un incident, în cazul în care vor avea neplăceri din cauza lipsei mesajelor Ro-Alert, pe care au ales să le dezactiveze.

Urmăriți Impact.ro și pe