EXCLUSIV

Ro-Alert, sistemul care îți spune să te adăpostești după ce a început ploaia. Cine trimite, de fapt, mesajele și gafele de 6 milioane de euro

Mihnea Tălău, Gabriela del Pupo 06.06.2022, 12:50
Ro-Alert, sistemul care îți spune să te adăpostești după ce a început ploaia. Cine trimite, de fapt, mesajele și gafele de 6 milioane de euro

Mult lăudatul sistem Ro-Alert, portalul de avertizare în situaţii de urgenţă se dovedește a fi ineficient. Pus în funcțiune în septembrie 2018 de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), se dorea a fi o sursă completă de informare a populaţiei şi detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât şi posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepţionarea mesajelor difuzate în situaţii de urgenţă.

Pentru crearea acestui portalul web şi a sistemului de avertizare s-a plătit şase milioane de euro.

Cu stângu-n dreptul

Numai că de la primire multiplă a aceluiași mesaj, avertizări de ploi, furtună chiar după ce acestea s-a produs, alertă de leu scăpat pe străzi, când acesta era doar un câine și până la anunțarea cutremurelor după ce s-au produs, sistemul Ro-Alert își arată limitele.

Luna trecută în municipiul Târgoviște a fost emis un mesaj Ro-Alert privind prezența unui leu pe străzile din localitate. Oamenii nu au mai ieșit, ore bune, din case de frică. La câteva ore a altă alertă i-a anunțat că fiara s-a mutat într-o alta zona. Altă isterie creată în rândul populației. Echipe întregi de polițisti și jandarmi, echipați cu drone și câini speciali dresați, au căutat ore întregi temutul leul, care s-a dovedit în final a fi doar un simplu câine. E drept, mai lățos.

„URSUUU BĂĂĂ!”

Și nu putem omite mesajul primit, toamna trecută, de braşoveni prin sistemul Ro-Alert – „URSUUU BAAA! Atenţie, a fost semnalată prezenţa unui urs pe strada Stejărişului. Animalul este considerat periculos. Nu încercaţi să vă apropiaţi de el sau să îl hrăniţi. Evitaţi deplasarea în zonă dacă nu este absolut necesară. ISU Braşov”, este mesajul .

Evident că în fața unor astfel de gafe, greșelile gramaticale aproape că nu mai contează. Dar când sunt și repetate… În Capitală au fost emise mesaje de tip Ro-Alert atât în data 11 iunie cât și 12 iunie 2021 din cauza vijeliilor și a ploilor abundente și torențiale care au inundat străzile, autoritățile au anunțat în loc de „descărcări electrice” – „descărcări electice”. Mai mult mesajul a cuprins și alte caractere nepotrivite întroduse în text: „Evitați deplasările și luați măsuri1 de urgență”.

În plină pandemie, într-o alertă a „celebrului” sistem, apare un nou cuvânt -„conoronavirus”, în loc de coronavirus. Și exemplele pot continua.

Evident că toate astea au stârnit un val de ironii la adresa acestui sistem al cărui scop ar trebui să fie salvarea vieții românilor, în cazuri de urgență.

Răspunsul ISU: „Sistemul este foarte simplu încât dispecerul să acționeze în doar câteva minute”

„Mesajele de tip RoAlert sunt remise din dispeceratele Inspectoratelor pentru Situații de Urgență de către șeful de tură, care în funcțiile de indicațiile primite, transmite mesajul de avertizare pentru populație. Are în soft posibiltatea să delimiteze o zonă, un cartier, un careu, un sector, în funcție de străzi, și să emită mesajul RoAlert.

Sistemul este foarte simplu încât dispecerul să acționeze în doar câteva minute.

În cazul fenomenelor meteo, primim avertizările de la ANM și sunt luate ca atare, adică nu intervine operatorul asupra conținutului mesajului.
Noi decidem să dăm mesaje din proprie inițiativă atunci atunci când sunt incendii și cu degajări mari de fum. În acest caz decizia aparține comandantului intervenției din teren care solicită dispecerului să transmită un mesaj RoAlert, și specifică și zona sau suprafața pe care se emite acest mesaj, iar dispecerul se conformează.

Aplicația a fost dezvoltată de DSU și a fost implementată de STS.

Noi constatam că unii oameni ne scriu și comment-uri că vor să o dezinstaleze, ceea ce nu e prea bine. Nu recomandăm dezinstalarea și dacă putem contribui pentru îmbunătățirea ei o vom face, să transmitem feedback-urile pe care le primim noi de la populație. ” a declarat Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU pentru impact.ro

Utilizatorii spun că ar trebui să existe o notificare, sau o funcție care să-i dea posibilitatea utilizatorului să treacă doar pe o vibrație, sau să selecteze utilizatorul ce tip de notificare, sunetul propriu-zis să fie personalizat, încât să nu fie această alertă predefinită. Știm, în general, cam care sunt propunerile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...