Continuă războiul dintre Raed Arafat și Alexadru Rafila pentru SMURD. Care este miza conflictului celor doi

Ana Anitoiu 09.05.2022, 11:58

Războiul dintre Raed Arafat și Alexadru Rafila pentru SMURD continuă. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a adus noi argumente ca să susțină faptul că această structură nu trebuie să fie subordonată Ministerului Sănătății, ci să rămână la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Raed Arafat, noi argumente în disputa cu Alexandru Rafila

După ce a izbucnit recent pe Facebook, în urma referendumului intern ce a fost organizat de Federația Națională Sindicală Ambulanța din România, Raed Arafat a adus noi argumente în disputa cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, referitoare la SMURD.

Raed Arafat a preluat, duminică seara, pe pagina sa de Facebook, imaginile de mai jos de la o operațiune dificilă de salvare a doi copii care au căzut într-o râpă, după ce s-au răsturnat cu un ATV. Șeful DSU a precizat că echipa SMURD acționează atât de profesionist tocmai deoarece a beneficiat de trei ani de pregătire.

„Acest caz face parte din așa-pretinsele numai 9% din cazurile sistemului de urgență rezolvate de SMURD! Trei ani a durat pregătirea colegilor piloți și a echipelor medicale împreună și cu salvamontiștii ca să coboare cu troliul și să execute astfel de misiuni extrem de delicate. Trei ani și o implicare directă a Serviciului de Salvare Aeriană REGA din Elveția, printr-un proiect finanțat de Confederația Elvețiană”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat, acuzație la adresa Ministerului Sănătății

În acest fel, Raed Arafat a contrazis o idee ce ar fi fost exprimată în comunicările oficiale ale Ministerului Săbătății. Mai exact, aceea că serviciile SMURD rezolvă doar 9% dintre cazuri, astfel că au o pondere nesemnificativă în sistemul de urgență. Șeful DSU a spus că, în afară de faptul că acest procent este eronat, „se compară mere cu pere”.

„Lăsând la o parte că procentul este unul greșit și comparația este făcută tendențios, chiar dacă am vorbi de 9%, fiecare viață contează. SMURD nu intervine la codul verde, ci intervine la cazurile de cod roșu și eventual galben. Nu poți compara mere cu pere”, a spus Raed Arafat.

Continua razboiul dintre Raed Arafat si Alexadru Rafila pentru SMURD
Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cum a pornit disputa dintre Raed Arafat și Alexandru Rafila

Întreaga dispută dintre Raed Arafat și Alexandru Rafila a început în luna aprilie, după ce MAI a supus dezbaterii publice un proiect de lege ce vizează reorganizarea instituţiei. Conform acelui document, asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Ministrul Sănătății a acuzat atunci că nu a fost informat cu privire la acest proiect, ba chiar că instituția pe care o conduce nici nu s-ar fi aflat pe lista celor care trebuie să-și dea aviz. Ministerul Sănătății este cel care finanțează în prezent serviciile medicale de urgență. Însă, SMURD este în subordinea MAI.

„Mă bucur că avem parteneri profesionişti la nivelul DSU. Este domnul doctor Arafat care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani. În mod evident discutăm despre o activitate medicală, iar o responsabilitate atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice este a Ministerului Sănătăţii. Sunt partenerii noştri. SMURD este o structură a DSU care şi-a făcut foarte bine datoria.

Întotdeauna le voi mulţumi public pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii de urgenţă prespitalicească pe care le oferă sau UPU, sau compartimente de primiri urgenţe cu celelalte activități ale sistemului sănătate este absolut necesară. Ele nu funcţionează separat.

Trebuie să funcţioneze integrat, iar lucrul ăsta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român care nu trebuie să ţină cont de persoanele care într-un mod sau altul ocupă o poziţie de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să ţină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate”, declara, pe 7 aprilie, Alexandru Rafila.

Raed Arafat, replică dură la declarația lui Alexandru Rafila

Apoi, Raed Arafat i-a dat o replică dură ministrului Sănătății. Șeful DSU a spus că o asemenea schimbare n-ar face decât să slăbească sistemul și să strice ceea ce s-a construit. Secretarul de stat a spus că deși se colaborează cu Ministerul Sănătății, coordonarea este într-un singur loc. El a subliniat ulterior că SMURD este doar o parte din sistemului de urgență și nu are cum să funcționeze separat de restul structurilor.

La finalul lunii aprilie, Alexandru Rafila a spus că se face în mod intenționat confuzie între medicina de urgență și situația de urgență. În plus, oficialul a spus că nu s-a referit niciodată la SMURD și nu vrea să ia pompieri la Ministerul Sănătății.

„Asta nu înseamnă că eu trebuie în momentul de faţă să subordonez Ambulanţa, adică 91 la sută din intervenţii, Ministerului Administraţiei şi Internelor, unităţile de primiri-urgenţe, pe care tot noi le finanţăm, Ministerul Administraţiei şi Internelor. Mi se pare extrem de ciudat. (…) Fiecare să se ocupe de ceea ce are ca obiect de activitate.

Ministerul Sănătăţii să coordoneze asistenţa medicală, indiferent că este asistenţă medicală spitalicească, asistenţă de urgenţă, adică Ambulanţă şi UPU, sau asistenţă medicală primară. MAI să coordoneze activităţile de intervenţie în caz de urgenţă prin DSU. Aşa îi spune şi numele şi sigur că suntem gata să colaborăm, este raţional să colaborăm în anumite situaţii de urgenţă, care nu sunt însă cotidiene”, a spus atunci ministrul Alexandru Rafila.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus la rândul lui că este exclus ca SMURD să treacă de la MAI la Ministerul Sănătății. Oficialul a precizat că nu poate să fie schimbat ce funcționează și a spus despre Raed Arafat că este omul care a reinventat UPU. Apoi, el a mai spus că situația ar trebui să fie lămurită în Guvern.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...