Raed Arafat, mesaj de ultimă oră. Ce ar putea să se întâmple cu faza următoare de relaxare: “Suntem îngrijorați”

Iancu Andreea / 20.06.2020, 17:07
Raed Arafat, mesaj de ultimă oră. Ce ar putea să se întâmple cu faza următoare de relaxare: “Suntem îngrijorați”

Românii așteaptă noi măsuri de relaxare începând cu data de 1 iulie. Cu toate acestea, veștile privind noile cazuri de coronavirus nu sunt tocmai îmbucurătoare. Astfel, autoritățile ar putea lua alte decizii decât cele așteptate de către cetățeni. Medicul Raed Arafat a dezvăluit la Digi24 o posibilitate care trebuie luată în calcul.

Următoarele măsuri de relaxare ar putea fi amânate

Bilanțul infectării cu coronavirus arată îngrijorător. Astfel, s-a constatat un număr în creștere al îmbolnăvirilor în ultimele zile. Medicul Raed Arafat consideră că în timp ce în prima fază de relaxare românii au respectat măsurile, în cea de-a doua se observă o lipsă a respectării regulilor.

Suntem îngrijorați, la început oamenii au respectat regulile, în faza 1. În faza 2 au început să audă diverse. S-a întărit curentul opiniilor împotrivă, că tot ce s-a făcut e un fiasco, explica Secretarul de Stat la Digi24.

Și mai supărător pentru Raed Arafat este faptul că inclusiv un cadru medical a declarat că acest coronavirus nu este decât o gripă banală. Astfel, populația primește un mesaj greșit cu privire la conduita pe care trebuie să o respecte.

Am auzit un medic care spunea că e o biată gripă, care nu e o problemă. Sunt țări care au pierdut sute de cadre medicale, și noi auzim pe cineva care spune: e o biată gripă. Care e mesajul care se transmite? Că eu, ca medic nu cred în ce fac ceilalți medici. Atunci omul ia masca de pe față, nu mai respectă regula de distanțare.

Atât Raed Arafat, cât și colegi din cadrul Grupului de Comunicare Strategică vor recomanda amânarea noilor măsuri de relaxare, în contextul bilanțurilor care arată o creștere constantă mare a cazurilor de coronavirus în ultimele zile. Oficialul a ținut să sublinieze că există posibilitatea amânării fazei următoare de relaxare.

Este posibil să se amâne faza următoare de relaxare. Este posibil, nu este deloc exclus. Ni se cere creșterea numărului de persoane la întâlniri, să deschidem sălile de spectacole. Întrebarea e care va fi mecanismul dacă și așa cum e acum pare să fie o problemă?, a menționat Arafat.

Existența unui vaccin sau tratament pentru COVID-19 ne-ar aduce mai aproape de normalitate Foto - Pixaby
Normalitatea depinde de un vaccin sau un tratament pentru COVID-19
Foto – Pixaby

Când am putea avea o viață normală

Raed Arafat consideră normală reacția cetățenilor de a-și dori revenirea la un comportament ca cel inițial pandemiei, la o viață normală. Cu toate acestea, nu ne vom putea bucura de normalitate până la apariția vaccinului.

Noi am explicat clar – ne putem întoarce la normalitatea de dinaintea virusului când o să avem vaccin, tratament sau când virusul infectează un procent mai mare pe mapamond.

Totodată, măsurile de relaxare nu exclud regulile de purtare a măștii și distanțarea socială. Medicul îndeamnă populația să respecte normele impuse de autorități.

Am zis că măsurile de relaxare, ca să funcționeze trebuie să aibă măsuri compensatorii – masca, distanțare. Dacă nu respectăm măsurile compensatorii, măsurile de relaxare duc la creștere necontrolabilă, a explicat Raed Arafat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI