De ce s-a prelungit, de fapt, starea de alertă în România. Raed Arafat a dat cărțile pe față

Raluca Juncu 16.06.2020, 20:31

Starea de alertă a fost prelungită marți de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) pentru încă 30 de zile. În intervenția de astăzi, Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a explicat motivele care stau la baza acestei decizii.

Motivele prelungirii stării de alertă, expuse de Raed Arafat

Raed Arafat spune că în contextul creșterii numărului de noi cazuri de infectări, starea de alertă reprezintă un mecanism prin care se poate ține sub control situația epidemiologică din România. Șeful DSU se declară îngrijorat de numărul mai mare de cazuri de infecție înregistrate în ultimele 24 de ore, precum și de creșterea numărului de pacienți internați la Terapie Intensivă- 173 de pacienți.

„Există o creștere a numărului pacienților la ATI, există focare apărute în spitale, care necesită mișcare de personal acolo unde personalul este în izolare sau este bolnav. De-asta am decis prelungirea stării de alertă”, a declarat Raed Arafat, în cadrul ședinței de Guvern de marți.

Șeful DSU a spus că nu comentează deciziile ulterioare care vor fi adoptate de Parlament în privința stării de alertă, însă atrage atenția că este nevoie de măsuri rapide pentru a izola și limita răspândirea infecțiilor. Totodată, Arafat subliniază și importanța menținerii măsurilor de igienă personală și a păstrării regulilor de distanțare socială.

„Dacă nu se respectă măsurile de distanțare și de igienă și cădem în plasa dezinformărilor cum că boala nu există, riscul este să apară probleme mai mari și să fim nevoiți să impunem din nou restricții”, a mai precizat Raed Arafat.

Potrivit celor mai recente informații transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul de noi cazuri de infecție cu coronavirus a ajuns la 250, în ultimele 24 de ore, un trend ascendent având în vedere că luni au fost raportate doar 166 de noi cazuri. În total, pe teritoriul României s-au înregistrat 22.415 de cazuri de persoane infectate cu noul virus. Numărul deceselor este de 1437, fiind mai mare comparativ cu cel al vindecaților, care a ajuns la 16.071.

Urmăriți Impact.ro și pe