Ce spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, despre vaccinul anti-COVID. Veste importantă pentru România

Luiza Moldovan 17.06.2020, 09:32

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a înscris România în sistemul european pentru vaccinul anti-Covid-19. Astăzi (miercuri, n. red.), Tătaru are programată o întâlnire cu reprezentantul pentru Europa de Est al firmei care face acest vaccin. Ministrul a subliniat că această înscriere era vitală pentru ca România să aibă acces la vaccin atunci când acesta va fi gata.

Vaccinul anti-Covid-19 poate să vină. Nelu Tătaru a făcut rezervarea

„Astăzi ne-am înscris, am avut discuțiile, mâine (miercuri – n.r.) vom avea discuții și cu reprezentantul pentru Europa de Est al firmei care face acest vaccin. După cum știți, noi am făcut și o donație în acest sens acum o lună de zile, la nivelul comunității europene, suntem acolo unde este orice demers științific pentru această pandemie”, a declarat Nelu Tătaru la digi24.

Este vorba de o rezervare de 400 de milioane de doze pentru România, pentru care țara noastră a plătit deja.

„Putem să nu ne trebuiască, dezvoltăm noi ceva… Gândiți-vă că acum o lună de zile se discuta că cei mai avansați sunt Sanofi cu GlaxoSmithKline care produceau pentru Statele Unite, cu un termen a doua jumătate a anului viitor. Când comunitatea europeană a hotărât să facem acele donații tocmai pentru un vaccin, tratament, noi am solicitat pentru un vaccin acea sumă pe care am donat-o”, a menționat Nelu Tătaru.

Și Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, vorbea, ceva mai devreme, despre această rezervare și adăuga faptul că e bine că România face parte dintre statele care s-au înscris pe lista de distribuție a vaccinului. De altfel, această distribuție a vaccinului se va face în funcție de numărul locuitorilor țărilor. Prioritate au țările cu o populația mai mare.

România e pe lista scurtă a țărilor care vor primi vaccinul anti-Covid-19
România e pe lista scurtă a țărilor care vor primi vaccinul anti-Covid-19

“Vrem să avem acces la tot tratamentul”

„Îmi pare bine că s-a pus în funcţiune mecanismul european care permite achiziţionarea unei cantităţi de 400 de milioane de doze de vaccin de la un producător european (…) sunt cinci ţări care au aplicat, că asta era condiţia, pentru ca să se poată face o achiziţie comună, dar fără să ne exprimăm clar interesul de a participa la acest mecanism lucrurile, nu se întâmplă de la sine”, a punctat Rafila.

Întrebat despre stadiul unui eventual vaccin anti-COVID la Cantacuzino, ministrul a spus că la Cantacuzino este vorba de studii.

„Nu putem vorbi în cadrul unui vaccin, n-avem un virus stabilizat, n-avem o recoltare și… se studiază. Noi urmărim tot ce înseamnă nivel mondial unde avem o fază mai înaintată a acestui  vaccin. Vrem să fim acolo, vrem să avem și noi prioritate și vrem să avem acces la tot tratamentul care concură la vindecarea infecției COVID”, a spus ministrul Sănătății.

Țări ca Franța, Germania și Italia au încheiat un contract cu compania Astrazeneca pentru furnizarea a 400 de milioane de doze de vaccin, a anunțat ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza. Premierul bulgar Boiko Boris, i-a cerut ministrului Sănătății, Kiril Ananiev, să facă toate demersurile necesare pentru ca Bulgaria să fie pe lista țărilor care-și rezervă vaccinul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI