Raed Arafat, despre construcţia a 100 de subunităţi de pompieri în România: „Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le facem”

Elena Avramescu 12.07.2022, 14:20
Raed Arafat, despre construcţia a 100 de subunităţi de pompieri în România: „Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le facem”

Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a ținut un discurs în cursul zilei de astăzi, 12 iulie 2022, în care a vorbit despre proiectul finanţat prin fonduri europene nerambursabile ce provește construcţia a aproximativ 100 de subunităţi de pompieri în România.

100 de subunităţi noi de pompieri în România

„Pe lângă consolidarea clădirilor pe care o consider unul dintre cele mai importante lucruri pe care le facem pentru angajaţii noştri, pentru pompierii noştri şi pentru salvatori mai există şi planuri de creştere a numărului punctelor de lucru şi a subunităţilor de pompieri pe ţară. Aici vine proiectul de aproximativ 100 de subunităţi noi de pompieri, care urmează să fie finanţat din fonduri europene nerambursate şi care vor fi în mod deosebit amplasate în zonele rurale.

Pe lângă asigurarea siguranţei salvatorilor, asigurăm şi creşterea capacităţii şi mai ales răspândirea, în sensul în care să reducem timpii de reacţie”, a spus Raed Arafat, după ce a luat parte la un eveniment ce marchează începutul lucrărilor de demolare şi reconstruire a Detaşamentului de Pompieri Obor.

S-a mai promis și că după reconstrucţia Detaşamentului Obor şi repunerea sa în funcţiune, timpii de reacţie a salvatorilor în zonă urmează să se diminueze drastic.

„De când am închis această subunitate, obligaţi fiind de condiţiile care erau şi riscul mare pentru pompieri, normal că am crescut timpii de reacţie în zonă, pentru că oamenii au fost mutaţi în alte subunităţi şi a dispărut o subunitate din Bucureşti care avea un raion de intervenţie, care a fost preluat de alte subunităţi.

În maxim 24 de luni ne vom întoarce la asigurarea raionului respectiv din această subunitate, ceea ce înseamnă că din nou vom asista la scăderea timpului de reacţie în zona pe care o deservea până în 2017 Detaşamentul Obor”, a mai spus Raed Arafat.

Raed Arafat alaturi de pompierii Smurd

Însă acestea nu sunt singurele promisiuni. Înafară de toate acestea, se vrea și majorarea numărul punctelor de plecare a pompierilor din Bucureşti care în acest moment sunt insuficiente, fiind nevoie de cel puţin încă zece, după spusele lui Arafat.

„Bucureştiul trebuie să aibă mai multe puncte de plecare a pompierilor şi a maşinilor de urgenţă medicală. Nu sunt suficiente cele care sunt. (…) Din calculele noastre, nevoia este de încă cel puţin vreo 10 puncte de plecare, pentru că Bucureştiul s-a dezvoltat, în sensul în care circulaţia a devenit foarte complexă şi timpii sunt mai mulţi pe aceeaşi distanţă şi atunci trebuie să scurtăm aceşti timpi prin mai multe subunităţi.

Bucureştiul s-a dezvoltat şi prin creşterea ariei. Deja cu Ilfov, dacă luăm, zona este foarte mare de intervenţie şi atunci este clar că necesită un număr suplimentar de subunităţi de pompieri, de puncte de plecare. Nu trebuie subunităţi mari, trebuie cum găsiţi în New York, în Paris, în alte zone, puncte de plecare cu două maşini, cu trei maşini. Acest lucru este în vizorul nostru”, a mărturisit Arafat.

Se pare că reconstrucţia Detaşamentului Obor se poate realiza numai în baza unui acord de împrumut încheiat între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, fiind în valoare de nu mai puțin de 50 de milioane de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...