Putin are susținători la granița României, oamenii au ieșit pe străzi cu steagul Rusiei. Imaginile fac înconjurul lumii

Cătălina Burghelea 14.03.2022, 09:47
Putin are susținători la granița României, oamenii au ieșit pe străzi cu steagul Rusiei. Imaginile fac înconjurul lumii

Zeci de manifestanți pro-Rusia s-au adunat, duminică, 13 martie, în capitala sârbă Belgrad, exprimându-și sprijinul pentru invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin. Oamenii au fost văzuți cu steaguri sârbești și rusești în mână. Unele mașini au fost vopsite cu litera Z, devenită un simbol pentru războiul Federației Ruse din Ucraina, după ce a apărut pe vehicule militare. Imaginile din Serbia fac înconjurul lumii.

Mulți sârbi susțin invazia Ucrainei

Manifestațiile din Belgrad au fost coordonate de un grup sârb de extremă dreapta. Reamimtim că, la 4 martie, mii de cetățeni sârbi au ieșit pe străzile metropolei lor într-un spectacol public de sprijin pentru Vladimir Putin și Rusia. Două zile mai târziu, a avut loc un marș împotriva conflictului.

Ovații aduse lui Putin în capitala Belgrad

De asemenea, aproximativ 100 de naționaliști sârbi bosniaci au manifestat, sâmbătă, în al doilea oraș ca mărime al țării, Banjaluka, în sprijinul invaziei Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin. Participanții au fluturat steaguri rusești și au descris decizia Rusiei de a-și invada vecinul mult mai mic drept o „bătălie legitimă pentru eliberarea poporului subjugat [Ucrainei]”.

„Rusia nu este în război cu Ucraina, este în război cu forțele întunecate euro-atlantice care vor să domine lumea și să o distrugă”, a spus Zdravko Močević, unul dintre cei peste 100 de oameni, în mare parte bărbați, care s-au alăturat mitingului, notează Euro News.

Adunările pro-Rusia sunt unele dintre puținele din Europa, de când Moscova a invadat Ucraina la 24 februarie. Cele mai mari demonstrații de susținere a Kremlinului au avut loc pe străzile capitalei Serbiei, Belgrad, la 4 martie.

Serbia nu a anunțat sancțiuni economice pentru Rusia

Deși Serbia a votat în favoarea unei rezoluții ONU care condamnă invazia rusă, până acum nu s-a alăturat listei tot mai mari de țări care au anunțat sancțiuni economice pentru a pedepsi Moscova.

Între timp, guvernul de la Moscova a cerut Chinei echipamente militare și asistență în războiul pe care îl desfășoară în Ucraina, potrivit oficialilor americani, care nu au precizat exact cerințele Rusiei.

Guvernul de la Moscova este disperat?

Vestea despre cererea de ajutor a președintelui Vladimir Putin, raportată pentru prima dată de Washington Post, vine într-un moment în care efortul de război al Rusiei în Ucraina a fost blocat, iar consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, se îndreaptă spre Roma, pentru a se întâlni cu un oficial chinez de top, pentru a discuta despre conflictul actual.

Cere ajutor de la China

Sullivan a vorbit, duminică, la CNN, despre îngrijorarea din interiorul administrației Biden că Rusia ar putea căuta ajutor la aliați, deși nu a recunoscut o cerere specifică din partea Federației Ruse către China.

„De asemenea, urmărim îndeaproape China, pentru a vedea ce formă de sprijin material sau economic oferă Rusiei”, a spus Sullivan. „Este o îngrijorare a noastră și i-am comunicat Beijingului că nu vom sta cu mâinile în sân și nu vom permite nici unei țări să compenseze Rusia pentru pierderile sale din cauza sancțiunilor economice”, a completat oficialul american.

Statele Unite au amenințat China că se va confrunta cu „consecințe” dure dacă va ajuta Rusia, potrivit presei de peste ocean.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...