Proteste masive în 30 de orașe din Rusia după anunțul lui Vladimir Putin. Peste 1.400 de oameni au fost arestați și urcați în autobuzele poliției

Elena Avramescu 22.09.2022, 08:33
Proteste masive în 30 de orașe din Rusia după anunțul lui Vladimir Putin. Peste 1.400 de oameni au fost arestați și urcați în autobuzele poliției

Președintele rus Vladimir Putin a dar ordin ca 300.000 de rezerviști să fie trimiși pentru a lupta în Ucraina și a susținut un plan de anexare a unor teritorii din țara vecină, amenințând Occidentului că este pregătit să folosească chiar și armele nucleare pentru a apăra Rusia. Mai precis, bărbații ruși cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani nu mai au dreptul să părăsească țara, după mobilizarea la război anunțată de președintele Vladimir Putin.

Cetățenii ruși au ieșit în stradă, nemulțumiți de anunțul lui Putin

La scurt timp după anunțul mobilizării parțiale au izbucnit proteste în peste 30 de orașe rusești, iar mișcările de revoltă au continuat până aseară târziu. Un număr de aproximativ 1.400 de protestatari au fost arestați și urcați în autobuze ale poliției.

Acest tip de manifestări sunt primele de o asemenea anvergură după o perioadă de șase luni. Mii de oameni au decis să iasă în stradă și să înfrunte regimul, scandând „nu războiului”, astfel că nu s-au lăsat intimidați de forțele de ordine.

„După cum vedeți, în spatele meu sunt scene destul de dramatice și țineți cont că nu am mai văzut proteste în orașele (din Rusia) în ultimele cinci sau șase luni. Oamenii au fost foarte speriați de faptul că vor fi arestați, ceea ce, de altfel, se întâmplă acum.

Anunțul privind mobilizarea a scos oamenii în stradă aici, la Moscova, la Ekaterinburg și în alte orașe din țară. Poliția îi tratează cu brutalitate, dar e extraordinar cât de curajoși sunt oamenii, să îi auzi scandând „nu războiului” și să înfrunte reacția poliției”, a spus Diana Magnay, corespondent Sky News.

Mai multe evenimente similare s-au petrecut și în Sankt Petersburg, Irkutsk, Ekaterinburg, Novosibirsk, Belgorod și alte zeci de orașe din Rusia. Imagini cu protestatari loviți și împinși în autobuze de către forțele de ordine au circulat intens ieri pe rețelele de socializare, iar cele mai multe arestări au avut loc la Moscova și Sankt Petersburg.

„Trebuie să ne unim! Cu cât suntem mai mulți, cu atât suntem mai puternici. Nu putem face nimic dacă suntem doar câțiva!”, a spus o femeie care a fost arestată.

„De ce ne-a fost frică, n-am scăpat. Cel mai rău lucru s-a întâmplat deja. Nu mi-e frică! Nu mi-e frică de nimic. Cel mai valoros lucru pe care ni-l pot lua e viața copiilor noștri. Eu nu le voi da viața copilului meu”, a declarat și un bărbat, prezent la manifestații.

Însă asta nu este tot, deoarece tot în cursul zilei de ieri a apărut o petiție împotriva mobilizării, intitulată „Nu trebuie să mori pentru Putin”, care a strâns până acum peste 250.000 de semnături. Toți cetățenii care au decis să participe la proteste nu riscă doar amendarea, deoarece procuratura din Moscova a publicat o declarație prin care îi avertizează să nu participe la astfel de demonstraţii, pentru că riscă până la 15 ani de închisoare.

Vladimir Putin a spus că mobilizarea parțială a rezerviștilor militari a fost făcută cu scopul de a apăra Rusia și teritoriile sale, fiind prima astfel de mobilizare a Rusiei de la cel de-Al Doilea Război Mondial și reprezintă cea mai mare escaladare a războiului din Ucraina început de Moscova la data de 24 februarie.

„Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul, aceasta nu este o cacealma. Rusia are o mulțime de arme pentru a răspunde”, a spus Vladimir Putin într-un discurs pentru națiune.

Ucraina, precum și aliații săi occidentali, consideră că mișcarea arată că războiul Rusiei în Ucraina nu decurge conform planului, în timp ce Occidentul a promis sprijin suplimentar pentru ucraineni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...