EXCLUSIV

Cum ne afectează mobilizarea anunțată de Vladimir Putin. Fost șef de Stat major al Armatei: „Impactul asupra României va crește”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 21.09.2022, 15:36
Cum ne afectează mobilizarea anunțată de Vladimir Putin. Fost șef de Stat major al Armatei: „Impactul asupra României va crește”. EXCLUSIV

Cei 300.000 de rezerviști pe care Moscova a decis să-i recheme sub steagul de luptă nu e o veste bună nici pentru occidentali, nici pentru ruși, în sine. Impact.ro a discutat cu fostul șef de Stat Major al Armatei Române, generalul de aviație în rezervă, Ștefan Dănilă, despre principalele efecte ale deciziei președintelui Vladimir Putin și despre efectele ei asupra României.

Consecințele deciziei lui Vladimir Putin

„Una peste alta e clar că vom avea parte de o escaladare a conflictului dintre Ucraina și Rusia, unul care durează de șapte luni și care în lumina noilor decizii de la Moscova se va prelungi. Nimeni nu putea anticipa o dată pentru încheierea acestuia înainte ca Putin să-și mobilizeze rezerviștii, darămite de acum înainte.

În schimb, se poate anticipa deja o nouă contraofensivă, de data asta rusă. Poate la finele iernii, poate mai devreme, această contraofensivă va avea loc”, a sunat o primă sentință a lui Ștefan Dănilă, pentru Impact.ro.

Cum ne afecteaza mobilizarea anuntata de Vladimir Putin
Generalul Mieczyslaw Gocul, fost sef al Statului Major General al Fortelor Armate Polone (stanga). Generalul Stefan Danila, fostul sef de Stat Major al Armatei Romane (dreapta)

Efectele asupra României

În opinia fostului șef de Stat Major, decizia anunțată la Moscova nu e de bun augur pentru nimeni, nici pentru occidentali, nici pentru ruși.

„Pe de o parte, această știre are darul de a confirma că armata rusă se află în fața unui eșec. Și ca să schimbi ordinea lucrurilor, ai nevoie de oameni și echipament militar. Moralul trupelor e foarte scăzut și conducerea armatei încearcă deja să stopeze numărul dezertorilor. Altfel nu s-ar fi umblat și la legile care privesc dezertările.

Noii rezerviști vor avea nevoie de cel puțin șase luni pentru a deveni operaționali. Ei vor fi trimiși în alte zone, nu în Ucraina, dar vor înlocui trupe cu ceva experiență de luptă, ce vor fi aduse pe front. Pe de altă parte, Rusia e un stat care disimulează democrația. Are un parlament bicameral, o lege a Bugetului. Ei bine, ai nevoie și de bani pentru război, ca atare, lucrurile trebuiau aranjate și în această direcție, fiindcă e nevoie să finanțezi războiul pe mai departe.

Însă nici rușilor de rând nu le-a căzut bine vestea mobilizării. Nu m-ar mira ca mulți ruși, în primul rând cei cu bani și cu rude prin Occident, să emigreze în număr mare. După modelul ucrainenilor! Fiindcă mulți dintre ruși nu se bucură de acest război. România nu va fi afectată de această migrație rusească, dar alte țări s-ar putea să aibă probleme”, adaugă fostul militar de carieră.

Ce ar urma să facă strategii militari ruși

Ștefan Dănilă e de părere că strategii militari ruși vor căuta o lovitură de proporții, pentru a echilibra starea actuală de lucruri și pentru a reface moralul, foarte scăzut, al trupelor lor:

„Mă tem ca viitoarea ofensivă rusă să nu aibă ca țintă Odessa, fiindcă atunci și impactul asupra României va crește. În sensul că numărul refugiaților ucraineni va crește iar. Iar asta va apăsa și pe eforturile noastre. În plus, continuarea războiului ne va afecta în continuare din punct de vedere economic! Militar vorbind însă nu sunt de acord cu tot felul de planuri anunțate de diverși strategi străini.

Nu văd posibil niciun scenariu concret din partea Rusiei la adresa României sau Poloniei, ca țări acuzate că sprijină partea ucraineană. Fiindcă a ataca zone din cele două țări, ambele membre NATO, ar însemna să declari pur și simplu război întregii alianțe. Rusia nu va intra în război cu NATO. Pur și simplu, Rusia nu-si permite luxul ăsta!”.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe