EXCLUSIV

Protest în fața Parchetului General la 7 ani de la Colectiv: „Părinții au întrebat la Înalta Curte de Casație și Justiție ce înseamnă termen rezonabil. Nu mai au putere”

Gabriela del Pupo 28.10.2022, 12:31
Protest în fața Parchetului General la 7 ani de la Colectiv: „Părinții au întrebat la Înalta Curte de Casație și Justiție ce înseamnă termen rezonabil. Nu mai au putere”

Duminică se împlinesc șapte ani de la tragedia care a zguduit România, incendiul de la Colectiv. Anul acesta rudele victimelor care au pierit în club sau în spitale, în săptămânile următoare, vor organiza Parastasele de 7 ani, după cum spune tatăl unuia dintre tinerii care au murit. Din păcate însă, această comemorare este un motiv de reflecție privind sistemul defectuos de justiție din România și asupra faptului că în cel medical nu s-a schimbat nimic în urma acestei tragedii.

Impact.ro a stat de vorbă cu Marian Rădună, președintele asociației Geeks for Democracy, care va organiza duminică o serie de evenimente și un protest la Parchetul General.

„Când ajung procurorii și intră vrem să vadă tablourile și poveștile oamenilor care au murit”

Anul acesta am văzut după 7 ani de așteptare primele sentințe într-unul din cele trei dosare Colectiv, din păcate mult reduse față de cele date de instanțele anterioare. Alte două dosare încă sunt în lucru de nepermis de mult timp. Din acest motiv, membrii comunității Colectiv, vor reaminti procurorilor printr-un protest poveștile celor care au murit și faptul că este de datoria lor să le facă dreptate atât memoriei lor cât și rudelor care sunt încă în viață.

„O să mergem cu tablourile ca și anul trecut, după care de la ora 23, pentru că vom comemora 7 ani de la incendiu la 22.32, după care, la 23 vrem să mergem către Parchetul General, unde vom lăsa tablourile timp de trei zile. Când ajung procurorii și intră vrem să vadă tablourile și poveștile oamenilor care au murit, și oamenilor cărora nu le-au făcut dreptate, pentru că este obligația lor să facă dreptate.

Există doar un dosar cu condamnări strict administrative, dar dosarul privind intervenția și deciziile luate de statul român, care au dus la moartea a 37 de oameni după incendiu, prin spitale și din cauza deciziilor lor, zace de 6 ani la Parchetul General. Nu iese nimeni să spună nimic. Părinții au întrebat, acum câțiva ani, la Înalta Curte de Casație și Justiție, ce înseamnă termen rezonabil? Pentru că așa scrie și în Constituție, că justiția se face în termen rezonabil.”, spune Marian Rădună,

Un dosar care a fost deschis în urma apariției în spațiul public a unor filmări cu intervenția pompierilor din noaptea tragediei, trenează inacceptabil de mult, deși imaginile ascunse de autorități sunt relevante și merg până la acuzații de profanare de cadavre.

„Mai este un dosar tot la Parchetul General, care vizează probele ascunse de domnul Cristian Radu și imaginile video cu intervenția. Sunt două dosare, unul cu deciziile luate de Arafat, Băniciou, și alții care au luat decizii la vremea respectivă și nu au accesat ajutorul european, și alte resurse care erau disponibile, sau le-au accesat prea târziu, și acesta cu intervenția. În momentul de față procurorii nu își fac treaba. Părinții nu mai au putere, în momentul în care vezi că lucrurile nu se mișcă, tocmai din acest motiv mergem la Parchet.”, a declarat Marian Rădună.

Foto: Humanitas

„Jurnalul lui 66″ dăruit decidenților. „Trebuie să citească această carte”

Alexandra Furnea, supraviețuitoare a incendiului din Club Colectiv, a scris o carte despre tragedia din 30 noiembrie 2015. ”Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars” vorbește despre momentele cumplite trăite în spitale de supraviețuitorii incendiului. Lansarea a avut loc de curând iar autoarea spune că speranța ei este ca o tragedie de asemenea amploare să nu se mai repete în România.

„Jurnalul lui 66 s-a născut din dorința și nevoia de a spune adevărul despre incendiul din clubul Colectiv și despre ceea ce i-a urmat. Am vrut să vă ajut să înțelegeți că am fost – și ați fost – mințiți atunci când ni s-a spus că „avem tot ce ne trebuie“. Mi-am dorit să știți de ce atât de mulți dintre noi au murit în spitalele nevindecării. Am încercat să descriu felul în care am fost abandonați de sistemul medical după ce am scăpat din acele sălașuri ale suferinței. Am ținut să vă am alături în drumul anevoios, niciodată încheiat, spre recuperare. Căci viața nu a mers înainte după tragedie, ci s-a oprit acolo, în cenușa din container, și a fost înlocuită cu o altă existență, într-un alt trup, dependent pentru totdeauna de proceduri medicale și operații. Am sperat că voi izbuti să vă fac să trăiți alături de mine toate acestea pentru că doar împreună putem să dăm sens și coerență ororilor din acele zile și din anii care le-au urmat. Și, nu în ultimul rând, nădăjduiesc că vă veți regăsi în patimile mele, ca victime ale corupției, din cauza căreia aproape fiecare român are un Colectiv al său. Dincolo de a fi confesiunea mea despre ce s-a petrecut în noaptea de 30 octombrie 2015 și după aceea, jurnalul este un testament indelebil pe care îl las României, în speranța că, într-o zi, asemenea tragedii nu vor mai fi posibile.“, spune Alexandra Furnea.

Marian Rădună spune ca a achiziționat mai multe exemplare la lansarea cărții, iar multe dintre acestea vor ajunge la decidenții politici, confesiunile autoarei având un puternic impact asupra cititorului.

„Eu încă nu am citit-o pe toată, citesc pe bucăți sincer. Este foarte greu Am câteva exemplare pe care am să le fac cadou unor decidenți, oameni care decid viitorul nostru și al copiilor noștri și care coordonează ministere. Trebuie să citească această carte.

Foto: Facebook Marian Raduna

 

„Singurul ministru de după Colectiv care nu a dorit să ne cunoască”

Eugen Iancu, tatăl uneia dintre victimele incendiului spune că din păcate nu vede nici o schimbare în sistem, nici în cel medical și nici din punctul de vedere al justiției. Acesta și-a pierdut fiul în vârstă de doar 22 de ani în tragedia de la Colectiv, din păcate nu în timpul incendiului ci la trei săptămâni după acest eveniment, tânărul fiind o victimă a deciziilor luate de autorități.

„7 Ani după Colectiv

Un incendiu într-un club din centrul Bucureștiului ucide pe loc 27 de tineri și trimite în spitale alți 180. În 4 săptămâni mai mor 36, un ultim rănit moare după 4 luni iar după un an moare un alt tânăr care nu a făcut față pierderii iubitei și prietenilor.
A căzut un guvern și au urmat 7 PM, 8 miniștri ai sănătății. Nu îi mai număr pe miniștri MAI și ai justiției.
Sunt întrebat:
Ce s-a schimbat. Nimic. Doar politicienii se rotesc pe funcții.
Ce s-a construit. Nimic. Avem doar politicieni care promit de 7 ani spitale.
Avem o lege de funcționare a spațiilor publice? Nu
Avem o justiție care să ancheteze, să judece și să condamne vinovații de malpraxis? Ha ha ha ce glumă
Ce se întâmplă cu victimele cu arsuri produse de incendii, electrocuție, opărire, etc. În general mor în spitale în care nu sunt tratați în condiții de izolare, de umiditate și temperatură constante, uciși de orgolii, infecții, neputință, nepăsare.” a scris Eugen Iancu pe pagina sa de Facebook.
Din păcate decidenții sunt din ce în ce mai nepăsători la suferința supraviețuitorilor și a rudelor celor decedați.
„Ministrul Rafila a declarat zilele trecute, în urma decesului mai multor bebeluși, că duce o luptă continuă pentru reducerea infecțiilor intraspitalicești. Ce părere aveți? Nu îl cunosc pe domnul Rafila, este singurul ministru de după Colectiv care nu a dorit să ne cunoască pe mine sau pe vreun alt membru al comunității Colectiv. Din momentul în care acest domn a preluat ministerul sănătății tratarea arșilor a devenit un subiect nedorit pe agenda ministerului.
Arșii mor ținuți în spitale improprii tratării arsurilor fără a mai fi transferați în spitale de specialitate. Presa care într-un timp ajuta prin mediatizare la transferul victimelor tace complice de un an. (P.S. Se spune însă că există un leac minunat, frunza de tutun cubanez masată de degete delicate de fecioare bronzate de soarele din Caraibe, leac de care ne vom bucura în curând mulțumită eforturilor conducerii de partid și de stat)
 Este anul în care familiile celor plecați organizează Parastasele de 7 ani, ultimele. Cu siguranță vom ajunge și la Colectiv pentru a aprinde o lumânare.”, spune tatăl tânărului.
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...