Protest AUR, la Constanţa. Ce ar urma să se întâmple cu cel mai mare port de la Marea Neagră

Elena Avramescu 13.02.2021, 16:17
Protest AUR, la Constanţa. Ce ar urma să se întâmple cu cel mai mare port de la Marea Neagră

Protest AUR, la Constanța. Redacția Impact.ro are imagini în exclusivitate din timpul manifestațiilor. Ce decizie a autorităților a pus pe jar clasa politică din România.

Protest AUR, la Constanţa

Inițierea proiectului de lege care permite vânzarea activelor companiilor de stat pune pe jar clasa politică din România. Organizația județeană din Constanţa a Partidului Alianța pentru Unirea Românilor condamnă această propunere venită din partea actualilor guvernanţi iar astăzi au protestat în faţa prefecturii împotriva acestei inţtiative. Peste 50 de persoane au fost prezente la manifestare.

Inițierea proiectului de lege care abrogă legea ce interzicea vânzarea activelor companiilor de stat din România, respectiv nr. 173 din 13 august 2020 este în opinia celor de la AUR un act de trădare din partea actualilor guvernanţi. Printre companilei de stat vizate se numără și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile sau Aeroportul Mihail Kogălniceanu.

„Un guvern incompetent trădător. Este o lege care, chiar dacă a fost propusă de PSD, era pentru interesul naţional. Dar ce am observat acum e că cei de la guvernare şi au propus să se ocupe doar de această lege. Este un semnal că răspund la o comandă politică venită de la Bruxelles şi doresc înstrăinarea unor obiective care sunt pe profit. Dar fără să informeze opinia publică, fătă dezbatere publică. Ăia de la PSD au lucrat noaptea ca hoţii iar ăştia ziua ca tâlharii”, a declarat Dumitru Viorel Focşa, deputat AUR.

„Statul avea suspendat acest drept. Luni, în Senat, se discută noua lege. Din punctul nostru de vedere, eu şi colegii mei am ales să venim astăzi alături de Organizaţia Patriot care face acest protest. Portul Constanţa este emblema oraşului iar portul a generat profit an de an. Vânzarea activelor ar fi un atac la economia naţională. Trebuie să rămână un activ al statului”, a spus un alt senator AUR, Sorin Mateescu.

„Ne pune în pericol și suveranitatea națională”

Potrivit legii 173 din 13 august 2020, se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută. Practic această lege avea menirea să protejeze interesele statului român și să evite vânzarea acțiunilor statului la prețuri subevaluate de influența nefastă a crizei economice devastatoare cauzate si de pandemia COVID-19. Protestul de astăzi a fost organizat de Asociaţia Patriot căreia i s-au alăturat si membrii AUR precum şi parlamentari de Constanța ai acestei formaţiuni politice.

„Sperăm ca mesajul să fie auzit de guvernanţi. Prin pierderea Portului Constanţa ne pune în pericol şi suverantatea naţională. Sperăm să vină cu propuneri şi să rezolve problemele din port. În schimb, ei nu fac asta. Fac exact invers”, a explicat Alexandru Simion, preşedinte Asociația Patriot.

„Ne plânge sufletul că se vinde tot ce e românesc. Constanţa înseamnă port si Marea Neagră . Dacă ni-l iau şi pe ăsta ramânem vânduţi cu totul”, a spus Evdochia Aelenei, senator AUR.

Zilele trecute, si fostul ministrul al IMM-urilor , Alexandru Petrescu  s-a pronunţat împotriva inițiativei actualului guvern, trăgând astfel un semnal de alarmă cu privire la consecinţele pe care le va avea noul act normativ.

„Ne așteptăm ca pe repede înainte, odată cu abrogarea Legii 173 din 2020, să scoatem la vânzare, la prețuri puternic diminuate de proasta gestionare a guvernării de către liberali și USR-işti tot ce mai deține România în termeni de participaţii ale statului, de la bănci, la companii aeroportuare, petroliere, de energie, feroviare, de poştă și curierat, telecomunicaţii, institute de cercetare și astfel să lase România într-o tentativă de colectivizare globală și fără ultima fărâmă de autonomie economică”, susține Alexandru Petrescu, fost ministru IMM.

Protestul inițiat de Asociația Patriot din Constanța a fost autorizat de Primăria Municipiului Constanța și a respectat prevederile Legii nr. 55/2020. Protestatarii au purtat mască de protecţie si  s-a păstrat distanţa fizică între ei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI