Programul Noua Casă continuă şi în 2022. Care sunt noutățile și condițiile ce trebuie îndeplinite

Mihnea Tălău 14.02.2022, 12:23
Programul Noua Casă continuă şi în 2022. Care sunt noutățile și condițiile ce trebuie îndeplinite

O veste bună pentru românii care vor să-şi cumpere o locuinţă cu ajutor de la stat. Programul Prima (Noua) Casă continuă şi 2022 şi vine cu unele noutăţi. Astfel, pentru locuinţele de până în 140.000 de euro, TVA-ul a fost redus de la 19 la 5%. Avansul de 5% este pentru locuinţe de cel mult 70.000 de euro, iar pentru cele până în 140.000 de euro, acesta creşte la 15%.

Contractare de credite garantate de stat

Astfel, Ministerul Finanţelor propune alocarea unui plafon de 1,5 miliarde de lei privind garanţiile care pot fi emise pentru ediţia din acest an a programului „Noua Casă”, modificând şi completând astfel Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a acestui program.

Vești noi despre programul Prima Casă
Programul Prima Casă

De altfel, Ministerul Finanţelor propune și încheierea de poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor, potrivit normelor interne proprii ale finanţatorilor, pe toată durata finanţării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piaţă a locuinţei, urmând ca această prevedere să se aplice tuturor creditelor garantate în cadrul programului, pentru poliţele de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a acestui proiect de Hotărâre de Guvern. Programul „Noua Casă” este unul guvernamental destinat persoanelor fizice, care facilitează achiziţia unui imobil cu destinaţia de locuinţă, prin intermediul contractării de credite garantate de stat.

Ce condiții trebuiesc îndeplinite pentru Prima (Noua) Casă 2022

La fel ca în anii precedenți românii care vor să beneficieze de programul Prima (Noua) Casă 2022, vor trebui să îndeplinească mai multe condiții. Suma maximă garantată prin program este de 66.500 de euro, în cazul în care valoarea locuinței este de maxim 70.000 de euro, cu un avans solicitat de 5%.

În cazul în care valoarea locuinței este de 140.000 de euro, beneficiarii programului Prima (Noua) Casă 2022, vor primi maxim 119.000 de euro, dar cu un avans solicitat de 15%.

Participanții la program, trebuie să fie persoană fizică și să îndeplinească următoarele condiții: la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp, achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului şi are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...