În cazul în care îți cumperi o locuință prin programul Noua Casă – fostul ”Prima Casă”, vei avea o obligație pe toată perioada în care vei beneficia de finanțare garantată, conform unui proiect de hotărâre ce a fost adoptat vineri de Guvern. Plafonul garanțiilor ce pot fi acordate a fost stabilit de Executiv la 1,5 miliarde de lei.
Mai exact, dacă îți cumperi locuință prin Noua Casă vei avea obligația să o asiguri pe toată perioada în care primești finanțare garantată. Acest proiect de hotărâre urmărește, de fapt, modificarea normelor de implementare a acestui program, iar una dintre cele mai importante schimbări se referă la polița de asigurare a imobilului, pe care beneficiarii trebuie să o dețină și în prezent.
”(Beneficiarii programului Noua Casă vor fi obligați, n.r.) să asigure locuința achiziționată din finanțarea garantată împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toată durata finanțării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață comunicată de finanțatori prin solicitarea de garantare”, conform proiectului.
Astfel, schimbarea în privința poliței de asigurare este aceea că este specificată perioada ce trebuie să fie acoperită. Până în prezent aceasta nu era menționată. Prin urmare, după ce acest proiect de hotărâre va intra în vigoare, în cazul în care cumperi o locuință prin Noua Casă va trebui să o asiguri
pe întreaga perioadă a desfășurării contractului de credit.
În cazul în care nu îți asiguri locuința cumpărată prin programul Noua Casă, finanțatorul are dreptul, deși nu este obligat, să o asigure pe cheltuiala proprie şi apoi să recupereze cheltuielile de la beneficiar.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De asemenea, acest proiect de hotărâre prevede că plafonul garanţiilor ce pot fi emise de stat în favoarea instituțiilor de credit care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul programului Noua Casă este de 1,5 miliarde de lei pentru acest an.
Anul trecut, programul Prima Casă a fost redenumit ”Noua Casă” și a suferit unele modificări. Acum, acesta stabilește plafoane mai mari decât înainte pentru finanțările pentru locuințe ce pot fi accesate de românii care nu dețin o casă în proprietate sau dețin una cu o suprafață mai mică sau egală cu 50 de metri pătrați.
Recent, prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că statul, în sine, reprezintă o frână în dezvoltarea economică, din cauza problemelor pe care le are. Potrivit premierului, cei 30 de ani de ”socialism cu față umană” pe care îi are România reprezintă sursa problemei cu care țara se confruntă în prezent. Mai multe detalii, AICI!
”Este o frână în dezvoltarea economiei, cu toate arieratele şi cu toate problemele pe care le are. Şi am început şi veţi vedea că anul acesta începem uşor. (…) Avem 30 de ani de socialism cu faţă umană, asta a fost problema României, de acolo ni se trage problema, de la Iliescu şi de la proprietatea privată care e ‘un moft’, avem două probleme mari. Într-un stat în care piaţa îşi alege campionii, proprietatea privată e sfântă şi de aici pornim şi în direcţia asta mergem, eu acolo vreau să ajung. Deci, campionii sunt aleşi de piaţă, nu de stat”, a declarat Cîţu.