ASF chemat în Parlament pentru a da explicații privind triplarea costurilor cu RCA

Gabriela del Pupo 08.02.2022, 12:29
ASF chemat în Parlament pentru a da explicații privind triplarea costurilor cu RCA

PNL cheamă din nou în Parlament Autoritatea pentru Supraveghere Financiară și acuză triplarea prețurilor pentru asigurarea obligatorie după falimentul City Insurance. ASF spune că nu poate interveni dar că rata scumpirii vehiculată pe piață nu ar fi atât de dramatică.

ASF din nou în Parlament

Șoferii se plâng de triplarea costului pentru asigurarea obligatorie după falimentul City Insurance. PNL cheamă din nou în Parlament Autoritatea pentru Supraveghere Financiară pentru a da explicații privind această creștere. ASF se apără spunând că legislația la nivel european nu permite Autorității să acționeze decât în cazuri specifice.

Totodată, având în vedere legislația europeană în vigoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară a menționat întotdeauna faptul că nu poate interveni, în sensul impunerii nivelului primelor de asigurare, indiferent de categoria și tipul autovehiculului sau de segmentul în care se încadrează proprietarul acestuia. Orice încălcare a directivelor europene (în cazul de față, Directiva 2009/138/EC privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare – Solvabilitate II) poate atrage procedura de infringement. Cu referire la modul de stabilire a tarifelor RCA de către societățile de asigurare, precizăm că acestea își calculează tarifele RCA bazându-se, în principal, pe propriul istoric al daunalității și pe previziunile cu privire la evoluția acesteia și a altor cheltuieli care decurg din încheierea contractelor RCA, potrivit art. 18 – Stabilirea primei de asigurare RCA și informarea asiguratului din Legea nr. 132/2017.” , anunță un comunicat al ASF. Într-adevăr, Autoritatea nu poate interveni direct pe prețuri. Ce poate face, însă, este să ceară companiilor explicații aprofundate, atunci când asigurătorii vin să notifice creșteri sau scăderi de preț se arată într-un comunicat ASF conform economica.net.

City Insurance, in pragul falimentului. Ce trebuie sa faci daca ai asigurarea RCA incheiata la ei

ASF acuzat că ar fi știut de faliment

Vicepreședintele PNL, Adrian Cozma, a făcut un apel la colegii de partid pentru convocarea conducerii ASF în Parlament. Liderul PNL spune că prețurile la RCA s-au triplat și că Autoritatea ar fi putul lua măsuri în acest caz. Anunțul a fost făcut în ședința Biroului Național de luni al PNL.

Economistul Radu Soviani crede că situația putea fi prevenită, reproș adus conducerii ASF încă de la debutul scumpirilor cauzate de falimentul City Insurance.

„ASF ar fi știut din februarie 2021 de extrasul de cont falsificat, dar i-a mai lăsat pe cei de la City Insurance să mai emită polițe încă 7 luni, mărind frauda de la City Insurance, în detrimentul beneficiarilor de asigurări și bugetului” spune Radu Soviani pe blogul său.

 

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...