Programul Casa Eficientă Energetic 2020. Cum poți obține cei 15.000 de euro de la stat pentru modernizarea locuinței

Iancu Andreea 15.09.2020, 15:11
Programul Casa Eficientă Energetic 2020. Cum poți obține cei 15.000 de euro de la stat pentru modernizarea locuinței

Începând de astăzi, românii vor putea beneficia de o sumă importantă de bani din partea statului pentru a crește eficiența energetică a locuinței. Astfel, de anul acesta intră în vigoare noul program de finanțare dedicat celor care au nevoie să își doteze casa cu sisteme de încălzire, izolație sau sisteme de iluminat economice.

Ce presupune Programul Casa Eficientă Energetic

Data de 15 septembrie 2020 anunță lansarea Programului Casa Eficientă Energetic. Acest proiect este destinat reducerii consumului de energie pentru susținerea caselor românilor, dar și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Programul a fost anunțat printr-un comunicat al MMAP (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor) încă din luna august.

Prin intermediul Programului Casa Eficientă Energetic persoanele fizice vor putea crește eficiența energetică a locuinței și vor obține 60% din costul lucrării. Astfel, bugetul acoperit cu bani de la stat este de cel mult 70.000 de lei, adică aproximativ 15.000 de euro.

Cei care își doresc să beneficieze de acest program trebuie să știe că el este acordat acelora care urmează să izoleze termic locuința. De asemenea, schimbarea tâmplăriei exterioare, instalarea sau modernizarea sistemelor de încălzire și de furnizare a apei calde sunt și ele incluse în program. Totodată, modernizarea sistemului de iluminat locuința, prin folosirea de becuri cu LED și a senzorilor de mișcare, dar și montarea obloanelor ori jaluzele exterioare se încadrează în program, conform avocatnet.ro.

Programul Casa Eficientă Energetic 2020 foto - Pexels
Programul Casa Eficientă Energetic 2020
foto – Pexels

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de finanțare

Deși mulți români și-ar dori să aplice pentru Programul Casa Eficientă Energetic, doar o parte dintre ei pot beneficia de proiect. Așadar, aproximativ 9000 de proprietari de case din România vor putea să își eficientizeze energetic locuințele datorită acestui program.

Finanțarea este acordată doar o singură dată și este destinată cheltuielilor efectuate pentru locuințe deja existente. Astfel, banii de la stat nu se acordă imobilelor aflate în construcție. Totodată, pentru a putea beneficia de finanțare din partea statului, locuința trebuie dotată cu echipamente și aparate electronice noi.

Cei interesați de Programul Casa Eficientă Energetic vor putea depune online cererea pentru prima energetică, însoțită de un certificat de performanță energetică inițial și un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea.

Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare și au la dispoziție 60 de zile pentru a pregăti dosarul investiției.

După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investiție, după un nou audit energetic al casei, se arată în comunicatul MMAP.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...